Ο καφές είναι η αγαπημένη καθημερινή συνήθεια για τους περισσότερους ανθρώπους. Η κατανάλωσή του με μέτρο έχει διαπιστωθεί πως προσφέρει πολλαπλά οφέλη, από την τόνωση και τη βελτίωση της συγκέντρωσης μέχρι την μείωση του κινδύνου για μια σειρά παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, το Πάρκινσον ακόμη και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Ωστόσο εκτός από την ποσότητα υπάρχουν και ορισμένα ποιοτικά στοιχεία που μπορούν να ενισχύουν τα οφέλη για την υγεία ή και το αντίστροφο, να λειτουργήσουν επιβαρυντικά.

Ακολουθούν εννέα τρόποι, σύμφωνα με το ιατρικό ηλεκτρονικό περιοδικό Health, για να κάνετε τον καφέ σας πιο υγιεινό.  Εφαρμόζοντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να απολαμβάνετε τον καφέ σας όχι μόνο χωρίς ενοχές αλλά και με μεγαλύτερα πλεονεκτήματα.

Επιλέξτε καφέ ελαφρά καβουρδισμένο

Τα ελαφρά καβουρδισμένα χαρμάνια διατηρούν περισσότερα αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και μειώνουν τις φλεγμονές. Επίσης, περιέχουν λιγότερη ακρυλαμίδη, μια ουσία που μπορεί να είναι επιβλαβής σε μεγάλες ποσότητες.

Διαλέξτε ποιοτικούς κόκκους καφέ

Η ποιότητα του καφέ παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία. Οι οργανικοί κόκκοι καφέ είναι απαλλαγμένοι από χημικά και φυτοφάρμακα, ενώ έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με τον συμβατικό καφέ.

Χρησιμοποιήστε φίλτρο χαρτιού

Ο τρόπος παρασκευής και φιλτραρίσματος επηρεάζει την υγιεινή του καφέ. Έρευνες δείχνουν ότι η χρήση χάρτινου φίλτρου μπορεί να απομακρύνει ουσίες όπως η καφεστόλη και η καβεόλη, οι οποίες συνδέονται με αυξημένη χοληστερόλη.

Προσθέστε μπαχαρικά για επιπλέον οφέλη

Μπαχαρικά όπως η κανέλα, ο κουρκουμάς και το μοσχοκάρυδο όχι μόνο βελτιώνουν τη γεύση αλλά προσφέρουν και οφέλη για την υγεία, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους.

Αποφύγετε την προσθήκη ζάχαρης

Η υπερβολική ζάχαρη συνδέεται με παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Αντί για ζάχαρη, δοκιμάστε φυσικές εναλλακτικές, όπως τα μπαχαρικά που προαναφέρθηκαν, για να προσθέσετε γεύση και άρωμα χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις.

Μην χρησιμοποιείτε τεχνητές κρέμες

Οι περισσότερες τεχνητές κρέμες περιέχουν ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά. Αντί αυτών, προτιμήστε γάλα αγελάδας, αμυγδάλου ή καρύδας, τα οποία προσφέρουν κρεμώδη υφή χωρίς περιττές θερμίδες.

Προσθέστε έλαιο MCT

Το έλαιο MCT είναι ένας τύπος λίπους που απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό και παρέχει ενέργεια. Έχει φανεί ότι μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό και να βοηθήσει στη διατήρηση της ενέργειας, ειδικά σε δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες.

Δοκιμάστε καφέ cold brew

Ο cold brew είναι ένας τύπος καφέ που εκχυλίζεται εξαρχής σε κρύο νερό.  Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία ωστόσο επηρεάζει τη χημική σύσταση του καφέ, κάνοντάς τον πιο γλυκό και λιγότερο όξινο. Και αυτό τον καθιστά πιο εύπεπτο, ιδιαίτερα για άτομα με ευαίσθητο στομάχι.

Προσοχή στην ποσότητα και την ώρα

Παρότι ο καφές έχει οφέλη, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Οι ειδικοί συνιστούν έως 400 mg καφεΐνης την ημέρα, οπότε ανάλογα και με τον τύπο του καφέ, προσέξτε την ποσότητα που καταναλώνετε. Επίσης αποφύγετε την κατανάλωση καφέ αργά το απόγευμα για να μην επηρεάζεται ο ύπνο σας.