Ο κουρκουμάς είναι ένα πολύτιμο μπαχαρικό που έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες, όχι μόνο ως συστατικό σε ασιατικά και μεσανατολικά πιάτα, αλλά και ως βασικό στοιχείο στην παραδοσιακή ιατρική της Ανατολής.

Οι ιδιότητες του κουρκουμά, και ειδικότερα του κύριου δραστικού συστατικού του, της κουρκουμίνης, έχουν μελετηθεί εκτενώς, αναδεικνύοντας τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην υγεία μας. To Health Digest συγκέντρωσε τα πιο εντυπωσιακά από αυτά.

Καταπολέμηση φλεγμονής

Η κουρκουμίνη, η δραστική ουσία του κουρκουμά, έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η φλεγμονή, όταν είναι χρόνια και ανεξέλεγκτη, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες. Η κουρκουμίνη δρα ως ανασταλτικός παράγοντας, εμποδίζοντας την ενεργοποίηση των γονιδίων που προκαλούν φλεγμονή, βοηθώντας έτσι στη μείωσή της και στη διατήρηση της υγείας.

Μείωση του κινδύνου για καρκίνο

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και την καταπολέμηση του καρκίνου. Η εν λόγω ουσία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Επιπλέον, η κουρκουμίνη, σύμφωνα με έρευνα, φαίνεται να μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας.

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Η φλεγμονή στον εγκέφαλο έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη και η κουρκουμίνη, ως αντιφλεγμονώδες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική σε σχέση με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με αυτά. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως πρέπει να αντικαταστήσετε το αντικαταθλιπτικό σας με τον κουρκουμά. «Το βότανο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο υπό την επίβλεψη του γιατρού σας για να συμπληρώσει το υπάρχον θεραπευτικό σας σχέδιο», αναφέρει το Health Line.

Βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου

Η κουρκουμίνη μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους, γεγονός που την καθιστά πολύτιμη για την υγεία του εγκεφάλου.

Ανακούφιση από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα προκαλείται κυρίως από φλεγμονή στις αρθρώσεις και η κουρκουμίνη έχει αποδειχτεί εξαιρετικά αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της. Μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα στην ανακούφιση του πόνου και της δυσκαμψίας που προκαλεί η αρθρίτιδα.

Προστασία της καρδιάς

Η καρδιακή νόσος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Η κουρκουμίνη έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων μέσω της μείωσης της φλεγμονής, της αραίωσης του αίματος και της βελτίωσης της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος.

Πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη

Η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καθώς και να βελτιώσει τη λειτουργία των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη κουρκουμίνης μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση του διαβήτη σε άτομα με προδιαβήτη.

Μείωση του πόνου μετά την άσκηση

Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή που προκαλούνται μετά την έντονη άσκηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τον πόνο στους μυς και να βελτιώσει την απόδοση στην άσκηση.

Μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS)

Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του PMS, όπως η ευερεθιστότητα, η κόπωση και οι πόνοι. Η λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμίνης πριν και κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως έχει αποδειχτεί ότι μειώνει σημαντικά την ένταση αυτών των συμπτωμάτων.

Εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης

Η κουρκουμίνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL («καλής») χοληστερόλης, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Ανακούφιση από τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, όπως το φούσκωμα, οι πόνοι στην κοιλιά και η διάρροια. Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη κουρκουμίνης μπορεί να μειώσει σημαντικά την ένταση αυτών των συμπτωμάτων.

Ανακούφιση από τους πονοκεφάλους

Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πονοκεφάλων, συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών. Ο συνδυασμός της κουρκουμίνης με άλλα αντιοξειδωτικά, όπως το συνένζυμο Q10, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην πρόληψη και την ανακούφιση των πονοκεφάλων.

Καθαρισμός του δέρματος από την ακμή

Η κουρκουμίνη, με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακμής και στη βελτίωση της όψης του δέρματος. Είτε χρησιμοποιείται ως μάσκα προσώπου είτε ως συμπλήρωμα, η κουρκουμίνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εμφάνισης των σπυριών και στην αποκατάσταση της υγιούς επιδερμίδας.

Βοήθεια στην απώλεια βάρους

Τέλος, η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, μειώνοντας τα επίπεδα φλεγμονής και βελτιώνοντας τον μεταβολισμό. Η χρήση κουρκουμά στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην καύση περισσότερων θερμίδων και στη μείωση του σωματικού λίπους.

Ο κουρκουμάς, βάσει και ερευνών, είναι πραγματικά ένα πολύτιμο μπαχαρικό με ποικίλα οφέλη για την υγεία μας. Σκεφτείτε λοιπόν να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή και να απολαύσετε τα οφέλη του!