Με τη βοήθεια της τεχνολογίας mRNA που αποδείχθηκε αποτελεσματική κατά την πανδημία του Covid-19, οι ερευνητές είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ στη δημιουργία εμβολίων κατά του καρκίνου.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Wired, ο Lennard Lee, ογκολόγος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) που εργάζεται σε εμβόλια mRNA κατά του καρκίνου, λέει ότι η πρωτοποριακή έρευνα μπορεί να αποδειχθεί το θετικό που βγήκε από την πανδημία του κορονοϊού.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού

Πριν από τον κορονοϊό, όπως αναφέρει στο περιοδικό ο Lee, «τα εμβόλια κατά του καρκίνου δεν ήταν κανονικός τομέας έρευνας. Σχεδόν όλες οι κλινικές δοκιμές είχαν αποτύχει. Με την πανδημία, ωστόσο, αποδείξαμε ότι τα εμβόλια mRNA είναι εφικτά».

Όπως και με τα εμβόλια mRNA κατά του Covid-19, η λογική σε αυτά τα πιθανά νέα εμβόλια κατά του καρκίνου είναι ότι «δίνουν στο σώμα οδηγίες» να καταπολεμήσει προβληματικά κύτταρα, προσφέροντας επί της ουσίας στο ανοσοποιητικό σύστημα ένα εγχειρίδιο για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο. «Ο δρόμος από τα εμβόλια mRNA κατά του Covid στα εμβόλια mRNA κατά του καρκίνου είναι σαφής», δήλωσε στο Wired. «Ίδια ψυγεία, ίδια πρωτόκολλα, ίδιο φάρμακο, απλώς διαφορετικός ασθενής».

Ωστόσο, αντί για την προσέγγιση του ενός εμβολίου για όλους που ακολουθήθηκε στα εμβόλια κατά του κορονοϊού, τα καινούργια εμβόλια θα είναι εξατομικευμένα για κάθε ασθενή. «Στις υφιστάμενες δοκιμές», διευκρινίζει ο Lee, «κάνουμε βιοψία στον ασθενή, αναλύουμε την αλληλουχία του ιστού, την στέλνουμε στη φαρμακευτική εταιρεία και σχεδιάζουν ένα εξατομικευμένο εμβόλιο που είναι προσαρμοσμένο στον καρκίνο του ασθενούς».

«Αυτό το εμβόλιο δεν είναι κατάλληλο για όλους», εξηγεί στο Wired. «Είναι σαν επιστημονική φαντασία».

Πότε αναμένονται απτά αποτελέσματα

Καθώς η πανδημία του Covid άρχισε να υποχωρεί το 2022, ο Lee και οι συνάδελφοί του ξεκίνησαν το Cancer Vaccine Launch Pad, ένα έργο που μετέφερε την έρευνα της τεχνολογίας mRΝΑ στην αρένα της ογκολογίας. Πολύ σύντομα, τόσο η συγκεκριμένη έρευνα όσο και αντίστοιχες σε όλο τον κόσμο σημείωσαν θεαματική πρόοδο. Μία δοκιμή του NHS με στόχο να εμποδίσει την υποτροπή του καρκίνου του δέρματος ολοκληρώθηκε ένα χρόνο νωρίτερα, κάτι «εντελώς πρωτάκουστο», τονίζει ο Lee. Όπως δήλωνει ο ογκολόγος στο Wired, τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής αναμένονται να δημοσιευθούν μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2026. Αν είναι επιτυχής, αυτός και η ομάδα του «θα έχουν εφεύρει το πρώτο εγκεκριμένο εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA», ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, ειδικά δεδομένου ότι θα έχει συμβεί τόσο σύντομα απ’ όταν η τεχνολογία εφαρμόστηκε σε μεγάλη κλίμακα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.