Μία νέα κατεύθυνση στην αντικαρκινική θεραπεία μπορεί να δώσει η ανακάλυψη μίας μεταλλαγμένης μορφής ενός γονιδίου, το οποίο, όταν εκφράζεται στα καρκινικά κύτταρα, σταματά μόνιμα τον πολλαπλασιασμό τους. Μπορεί, έτσι, να οδηγήσει σε «εκ των έσω» θάνατο των καρκινικών κυττάρων χωρίς τη βοήθεια οποιασδήποτε εξωτερικής χημειοθεραπείας.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του αμερικανικού πανεπιστημίου Case Western Reserve, με επικεφαλής τον καθηγητή φαρμακολογίας δρα Zhang, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ερευνών για τον καρκίνο «Cancer Research», ευελπιστούν ότι η εν λόγω παραλλαγή του γονιδίου Chk1, όταν καταστεί εφικτό να ενεργοποιηθεί τεχνητά μέσα στα καρκινικά κύτταρα, θα οδηγεί στην καταστροφή τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη ανοίγει δυνητικά νέους δρόμους για τη μείωση της τοξικότητας της αντικαρκινικής θεραπείας, σε σύγκριση με τις παρενέργειες που, ως γνωστόν, έχουν η χημειοθεραπεία και η θεραπεία με ακτινοβολίες.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, προς το παρόν, πάντως, ή έρευνα βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο και η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου γονιδίου και της πρωτεΐνης που αυτό παράγει (Checkpoint Kinase 1), έχει δοκιμαστεί μόνο σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο, όπου διαπιστώθηκε ότι σταμάτησε μόνη της η ανάπτυξή τους, χωρίς να χρειάζεται η προσθήκη κάποιου χημειοθεραπευτικού φαρμάκου.
Οι ερευνητές θα μελετήσουν τώρα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενεργοποιήσουν τεχνητά το γονίδιο Chk1 μέσα στα καρκινικά κύτταρα.