Τα βρέφη και τα νήπια που τρώνε μόνα τους το φαγητό τους με τα χέρια, έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να τρέφονται υγιεινά όταν μεγαλώσουν και να διατηρούν το σωστό βάρος, δείχνει μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 155 παιδιά ηλικίας 20 μηνών ως έξι ετών, με βάση ένα ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν οι γονείς τους.
Ενενήντα δύο από τα παιδιά έτρωγαν με τη μέθοδο που ονομάζεται «baby led weaning», που σημαίνει ότι τα παιδιά τρώνε μόνα τους μικρά κομμάτια στερεάς τροφής σε μαλακή μορφή. Τα υπόλοιπα 63 έτρωγαν με την παραδοσιακή μέθοδο: αλεσμένη τροφή που τους την έδιναν με το κουτάλι.
Οι ερευνητές από τη Σχολή της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Νότινγχαμ έδειξαν ότι οι υδρογονάνθρακες, ήταν το φαγητό που προτίμησαν τα παιδιά τα οποία ανακάλυπταν τις τροφές με τα δάχτυλά τους, ενώ εκείνα που τα τάιζαν με το κουταλάκι προτίμησαν τα προϊόντα με ζάχαρη. Αυτό συνέβαινε αν και τα βρέφη και νήπια της δεύτερης ομάδας έτρωγαν υδρογονάνθρακες, πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παιδιά που χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να φάνε, ευαισθητοποιούνται γρηγορότερα σχετικά με τις τροφές και μαθαίνουν την υφή κάθε τροφής, αντίθετα με τα παιδιά που τρώνε αλεσμένα φαγητά.
Στην ομάδα των παιδιών που τα ταΐζουν οι γονείς, αρκετά ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, αντίθετα με τα παιδιά της άλλης ομάδας. Αυτή η διαφορά δεν σχετίζεται με το βάρος που είχαν τα παιδιά όταν γεννήθηκαν, ούτε με το βάρος των γονιών ή διάφορους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες.