Πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γαστρεντερολόγων (United European Gastroenterology), προειδοποίησε όλα τα κράτη μέλη ότι οι πολίτες της Ε.Ε., δυστυχώς, υπερκαταναλώνουν αλκοόλ. Τα στοιχεία δείχνουν πως για τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη τα δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα αποτελούν συνήθεια, αυξάνοντας όμως τον κίνδυνο κατά 21% εμφάνισης καρκίνο του παχέος εντέρου εκτός βέβαια από τους άλλους καρκίνους του πεπτικού από τους οποίους κινδυνεύει σε μεγάλο ποσοστό. Σύμφωνα με την Έκθεση, καμία χώρα στην Ε.Ε δεν έχει μηδαμινή κατανάλωση αλκοόλ (λιγότερο από ένα ποτό τη μέρα ανά κεφαλή). Η έκθεση αναφέρει ότι η μέση κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και στις 28 χώρες της ΕΕ είναι «μέτρια» (ένα έως τέσσερα ποτά τη ημέρα), ποσότητα που θεωρείται αρκετή για να αυξήσει τον κίνδυνο τόσο του καρκίνου του εντέρου όσο και του οισοφάγου. Οι «δυνατοί» πότες, που πίνουν περισσότερα από τέσσερα ποτά τη μέρα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επίσης για άλλα τρία είδη καρκίνου (του παγκρέατος, του ήπατος και του στομάχου).
Αλκοολική ηπατοπάθεια
Ο κύριος υπαίτιος για την εμφάνιση της νόσου είναι η καθημερινή και σε μεγάλο βάθος χρόνου κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Μια κατάσταση που δυστυχώς κανένας χρήστης του αλκοόλ δεν παραδέχεται ότι κάνει. Μπορούμε να χωρίσουμε τις βλάβες που προκαλεί το αλκοόλ στο ήπαρ σε 3 μεγάλες κατηγορίες: το λιπώδες ήπαρ, την αλκοολική ηπατίτιδα και την κίρρωση. Καταρχήν, οι ασθενείς οι οποίοι διαγιγνώσκονται με λιπώδες ήπαρ έχουν συσσωρευμένο λίπος εντός των κυττάρων του ήπατος. Αυτή κατάσταση δημιουργεί σταδιακά φλεγμονή σε αυτό το τόσο σημαντικό όργανο. Το ευχάριστό όμως είναι ότι με την διακοπή του αλκοόλ η κατάσταση αναστρέφεται. Κάτι που φυσικά δύσκολα συμβαίνει όταν ο ασθενής διαγνωστεί με αλκοολική ηπατίτιδα ή ακόμη και κίρρωση του ήπατος. Αυτές οι δύο καταστάσεις, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα και καθοριστικά, θα οδηγήσουν στο θάνατο. Οι πάσχοντες από αλκοολική ηπατοπάθεια παρουσιάζουν αρκετές αιματολογικές διαταραχές. Είναι επιρρεπείς σε αιμορραγίες, σε λοιμώξεις, εμφανίζουν αναιμία, προδιάθεση για έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, ισχαιμική κολίτιδα και άλλα νοσήματα. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι βλάβες είναι η πλήρης αποχή από το αλκοόλ και ο ασθενής να τρέφεται υγιεινά χωρίς λίπη και παράλληλα να έχει ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του. Επιπλέον θα πρέπει όλοι να θυμούνται πως το αλκοόλ είναι απαγορευτικό για όσους:
- Πάσχουν από χρόνια ηπατοπάθεια οποιασδήποτε αιτιολογίας.
- Πρώην αλκοολικούς.
- Όσους καταναλώνουν φάρμακα γενικά.
- Είναι κάτω των 18 ετών.
- Στις έγκυες.
- Όσους χειρίζονται μηχανήματα.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία και αποτελούν πρόκληση για τους επαγγελματίες υγείας είναι ότι οι περισσότεροι αλκοολικοί δεν γνωρίζουν ότι είναι πάσχοντες και δεν παραδέχονται πως κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ενώ το αλκοόλ είναι η πιο διαδεδομένη ελεύθερα διακινούμενη εθιστική ουσία. Επίσης, δεν βοηθά το γεγονός ότι η αλκοολική νόσος δεν έχει συμπτώματα παρά μόνο στα τελικά στάδια. Σήμερα πάντως, όσοι προσπαθούν να διακόψουν το αλκοόλ έχουν ως σύμμαχό τους αρκετές μεθόδους απεξάρτησης και επιτυγχάνουν την καθολική αποχή από αυτό. Ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνει στην οξεία κατανάλωση αλκοόλ, η οποία είναι δημοφιλής το καλοκαίρι ίδια στους νέους. Η οξεία μέθη, εκτός από απώλεια του κινητικού ελέγχου, μπορεί να εξελιχθεί με διαταραχές από όλα τα συστήματα. Καταστέλλεται η λειτουργία των πνευμόνων και της καρδιάς Προκαλείται υπογλυκαιμία που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα. Μπορεί να εκδηλωθεί οξεία παγκρεατίτιδα, πνευμονικό οίδημα έως και αιφνίδιος θάνατος! Προσοχή λοιπόν να μην οδηγήσει το ταξίδι της ευφορίας στο σκοτάδι. Για περισσότερες συμβουλές και πληροφορίες επικοινωνήστε με την κα Μαρία Σκλάβαινα, Γαστρεντερολόγος στο 2104616033 και 697 244 5979 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.peptocare.gr.