Ο βασικός λόγος που ο μέσος άνδρας πεθαίνει πριν τη μέση γυναίκα στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, είναι το κάπνισμα, όπως προκύπτει από βρετανική επιστημονική έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Tobacco Control».
Όπως εκτιμούν οι ερευνητές του Βρετανικού Ιατρικού Συμβουλίου, η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο φύλα, όσον αφορά το διαφορετικό προσδόκιμο ζωής, οφείλεται στο τσιγάρο σε ποσοστό περίπου 40-60%. Εξαίρεση αποτελούν η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Δανία όπου το ποσοστό είναι μικρότερο, και η Μάλτα όπου είναι μεγαλύτερο (74%). Στην Ελλάδα, η διαφορετική ηλικία θανάτου ανδρών και γυναικών, αποδίδεται κατά περίπου 56% στο τσιγάρο.
Σύμφωνα με την έρευνα, το κάπνισμα σκοτώνει υπερδιπλάσιους άνδρες σε σχέση με το αλκοόλ, καθώς στο τελευταίο αποδίδεται μόνο το 20% της «ψαλίδας» στην ηλικία θανάτου των δύο φύλων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι 21% περίπου.
Στην Ελλάδα, η «ψαλίδα» είναι 230 θάνατοι ανδρών (από όλες τις πιθανές αιτίες) ανά 100.000 κατοίκους περισσότεροι σε σχέση με τους θανάτους γυναικών. Ειδικότερα στο κάπνισμα, αποδίδονται 297 θάνατοι ανδρών ανά 100.000 και 167 θάνατοι γυναικών ανά 100.000, με συνέπεια η «ψαλίδα» εξαιτίας του τσιγάρου να είναι 130 παραπάνω θάνατοι ανδρών ανά 100.000. Στο αλκοόλ, στη χώρα μας (με βάση στοιχεία του 2005), αποδίδονται 67 θάνατοι ανδρών και 18 θάνατοι γυναικών, με συνέπεια η «ψαλίδα» θανάτων σε βάρος των ανδρών εξαιτίας του αλκοόλ να είναι 49 θάνατοι ανά 100.000.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πρόωροι θάνατοι των ανδρών δεν οφείλονται σε κάποια βιολογική διαφορά σε σχέση με τις γυναίκες (όπως ορισμένοι έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν), αλλά σε ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος των πνευμόνων και οι καρδιοπάθειες, με δεδομένο ότι κατά μέσο όρο οι άνδρες καπνίζουν περισσότερο από τις γυναίκες.