Το ανοσοποιητικό προσφέρει προστασία του σώματος από εισβολείς, ενεργοποιώντας κύτταρα που καταπολεμούν τη μόλυνση. Εμείς το αντιλαμβανόμαστε αυτό ως φλεγμονή. Ορισμένοι παράγοντες όμως μπορεί να καταστήσουν τη φλεγμονή ανεξέλεγκτη, προκαλώντας περαιτέρω ζημιά.
Η διατροφή υψηλών θερμίδων που έχουμε υιοθετήσει στη Δύση, είναι γνωστό πως αυξάνει το ρίσκο φλεγμονικού συνδρόμου που προκαλεί ένα εύρος προβλημάτων υγείας. Προηγούμενες έρευνες, έδειξαν πως το fasting ή αλλιώς διαλειμματική δίαιτα, βοηθάει στην προστασία από τις φλεγμονές και έτσι μία ομάδα ερευνητών του University of Cambridge αποφάσισε να ανακαλύψει το λόγο που συμβαίνει αυτό.
Μελετώντας δείγματα αίματος από 21 εθελοντές οι οποίοι έτρωγαν γεύμα 500 θερμίδων, απείχαν από πρόσληψη τροφής για 24 ώρες και έπειτα έτρωγαν ακόμα ένα γεύμα 500 θερμίδων, κατάφεραν να εντοπίσουν μία αύξηση ενός συστατικού που ονομάζεται αραχιδονικό οξύ.
Το αραχιδονικό οξύ είναι ένα λιπαρό το οποίο μέχρι τώρα θεωρούσαμε πως αύξανε αντί να μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής. Οι επιστήμονες, πραγματοποιώντας εργαστηριακά πειράματα, διαπίστωσαν πως το αραχιδονικό οξύ, μείωνε τελικά τη δραστηριότητα ενός συμπλέγματος πρωτεϊνών με την ονομασία «φλεγμονοσώματα NLRP3».
Όπως υποδεικνύει η ονομασία, τα NLRP3 είναι μηχανισμοί που προκαλούν φλεγμονή, ως συναγερμός που λέει στο ανοσοποιητικό να αναλάβει δράση, συνήθως υπερβολικά επιθετικά και για παρατεταμένο διάστημα. Με το fasting, η φλεγμονή διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Cell Reports.