Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την αλλαγή ώρας, καθώς την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 27/3 θα γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού μια ώρα μπροστά, ώστε να τεθεί σε ισχύ το θερινό ωράριο.
Σύμφωνα με την επίσημη σύσταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει περάσει από το 2019, τα κράτη μέλη έχουν δικαίωμα να επιλέξουν, εάν θα κρατήσουν το θερινό ή χειμερινό ωράριο. Παρόλα αυτά, απόφαση βρίσκεται στο «πάγο», καθώς το 2020 η πανδημία δεν άφησε περιθώρια για αλλαγή της ώρας.
Όσοι στηρίζουν την κατάργηση των ισχυουσών ρυθμίσεων για την αλλαγή της ώρας, θεωρούν ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει πλέον να ασχολούνται με την προσαρμογή των ρολογιών τους, ενώ θεωρούν μεταξύ άλλων, πως με την κατάργηση αυτού του συστήματος, το ανθρώπινο σώμα δεν θα πρέπει πλέον να προσαρμόζεται στην αλλαγή της ώρας.
Η στάση των ΗΠΑ
Η συζήτηση για την αλλαγή ώρας μπορεί να διεξάγεται αρκετά χρόνια, όμως οι ΗΠΑ αποφάσισαν μόλις στις 15 Μαρτίου, για την ώρα που θα κρατήσουν. Σύμφωνα με την ψηφοφορία που διεξήχθη στη Γερουσία, η άλλη πλευρά του Ατλαντικού αποφάσισε να κρατήσει το θερινό ωράριο.
Η εφαρμογή όμως δεν έχει κλειδώσει ακόμη, καθώς χρειάζεται να υπογράψει σχετική απόφαση ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο και μέχρι στιγμής, δεν έχουν διευκρινιστεί οι προθέσεις του Αμερικανού προέδρου.
«Η αλλαγή της ώρας είναι μια ξεπερασμένη αντίληψη, μια πηγή άγχους και σύγχυσης. Είναι απλώς ηλίθιο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πω», είχε πει ο Μάρκ Ρούμπιο, ο συντάκτης του σχετικού νομοσχεδίου για τις ΗΠΑ.