Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας σε 10 ημέρες θα είναι έτοιμες οι ρυθμίσεις για το νέο σύστημα προμηθειών, καθώς θα συνεδριάσει σήμερα για πρώτη φορά η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συγκροτήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και Υγείας.

Μιλώντας σε σχετική εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέλαβε ότι η επιτροπή προμηθειών του υπουργείου θα μετατραπεί σε επιτροπή προδιαγραφών. Τις προμήθειες, την αποθήκευση υλικών και τη διανομή θα κάνει ανάδοχος εταιρεία που θα προκύψει από δημόσιο διεθνή διαγωνισμό εντός του 2011. Τα νοσοκομεία θα ζητούν τις προμήθειές τους, η επιτροπή αυτή θα διαμορφώνει τις προδιαγραφές και τις ανώτατες τιμές και ο ανάδοχος θα αγοράζει, θα αποθηκεύει και θα διανέμει.

Από σήμερα μάλιστα, ανακοίνωσε ο κ. Λοβέρδος, θα αναρτηθούν στο ίντερνετ οι αιτήσεις προκειμένου όσοι επιθυμούν να καταθέσουν προσφορές

“Είμαστε βέβαιοι πως η αγορά θα ανταποκριθεί. Σε αντίθετη περίπτωση θα πάμε στη δεύτερη καλύτερη λύση, η οποία θα μετατρέπει υπάρχουσα σχετική ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου σε εταιρεία πραγματοποίησης των προμηθειών”.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, η λύση αυτή θα εμπεριέχει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν οι κακοδαιμονίες του Δημοσίου, όπως η αργοπορία αλλά και ο φόβος για κατηγορίες περί διαφθοράς και άλλα.

Ωστόσο, έκανε ξεκάθαρο ότι θα καταφύγει σε αυτή τη λύση εάν η αγορά αποδειχθεί απρόθυμη να συναινέσει στην πρώτη λύση του ιδιωτικού φορέα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Επικρατείας και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ηλίας Μόσιαλος είπε ότι υπάρχει και μια τρίτη λύση που έχει να κάνει με τη σύμπραξη εταιρείας του Δημοσίου και ιδιωτών. Ο κ. Μόσιαλος στην ομιλία του περιέγραψε με μελανά χρώματα το σύστημα προμηθειών τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας και είπε ότι θα πρέπει στο εξής οι γιατροί να χρεώνονται με αριθμό ΑΜΚΑ τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούν στα νοσοκομεία τους, ενώ θεωρεί σχεδόν αναπόφευκτες τις μετατάξεις υπαλλήλων μέσα στο σύστημα υγείας.

Είπε χαρακτηριστικά ότι έχουμε 3 φορές περισσότερους γιατρούς απ’ όσους η Ιαπωνία, η οποία παρέχει καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της που ζουν περισσότερο από τους Έλληνες. Μόνο οι μισθοί των νοσοκομείων, όπως είπε, αποτελούν το 50% των νοσοκομειακών δαπανών. Την τραγική εικόνα του υπέρογκου αριθμού ορθοπεδικών υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται στη χώρα μας περιέγραψε γλαφυρά ο κ. Μόσιαλος, τονίζοντας ότι είχαμε …επιδημία πτώσεων και ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια. Επίσης, τόνισε ότι έχουμε την ίδια αναλογία αξονικών τομογράφων ή και μεγαλύτερη με τη Σουηδία και την Ελβετία.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι δαπάνες έχουν ξεφύγει για το 2010 και εξήγησε ότι η χώρα αγωνίζεται για να τον ξεπεράσει τον κίνδυνο. Είπε ότι η σχέση με το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σχέση αλληλεγγύης και εξήγησε ότι οι προμηθευτές θα πρέπει στο εξής να εξοφλούνται σε πραγματικό χρόνο, καθώς μόνο έτσι θα πετύχουμε καλύτερες τιμές και εκπτώσεις από την πλευρά τους.