Πολλοί από εμάς έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στο καλοκαίρι και τις υψηλές θερμοκρασίες για την χαμηλότερη μετάδοση του κορονοϊού. Από ό,τι φαίνεται, όχι άδικα παρότι τα ευρήματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, όπως ανέφερε απόψε ο Σωτήρης Τσιόδρας στη καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.
Συγκεκριμένα μίλησε για τις συνθήκες υγρασίας, ζέστης και υπεριώδους ακτινοβολίας και πως όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της μεταδοτικότητας του νέου κορονοϊού.
Ο κος Τσιόδρας ήταν πολύ προσεκτικός στα λόγια τους χρησιμοποιώντας τη λέξη «φαίνεται» από τα ευρήματα αμερικανών επιστημόνων ότι ο κορονοϊός αντέχει λιγότερο σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης. «Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο κορονοϊός υπό σκιά χάνει την δύναμή του εντός 18 ωρών.Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά» είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, συμπλήρωσε ότι όταν ο ιός εκτεθεί στον ήλιο αυτό βοηθά στο να εξασθενεί, κάτι που συμβαίνει και με το αντισηπτικό διάλυμα.
Ενώ αντίθετα φαίνεται ότι ο ιός επιβιώνει περισσότερο σε κλειστούς και ξηρούς χώρους. Ο ίδιος είπε ότι σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις η μετάδοση του κορονοϊού θα μπορούσε να μειωθεί περίπου 20% όταν φτιάξει κι άλλο ο καιρός.
Πάντως, ο Σωτήρης Τσιόδρας κατέληξε αναφερόμενος σε νεώτερη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ότι δεν υπάρχουν νεώτερα δεδομένα για το κατά πόσο η θερμοκρασία ή η υγρασία μπορεί να συμβάλλουν στην επιβίωση του ιού.