Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στις περιοχές των Δήμων Βόλβης και Λαγκαδά της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, μετά τα κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) που είχαν εντοπιστεί σε οικόσιτη εκμετάλλευση στην ευρύτερη περιοχή της Νιγρίτας Σερρών.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης υπογράμμισε πως το ΥΠΑΑΤ «θα συνεχίσει να επαγρυπνά υπέρ της προστασίας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και να παρεμβαίνει άμεσα προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των ζώων και να διασφαλίζεται το εισόδημα των παραγωγών».
Η σχετική απόφαση, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «ελήφθη έπειτα από τα αρνητικά αποτελέσματα και τις κλινικές εξετάσεις όλων των ζώων όλων των εκτροφών που εξέδωσε το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς, σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει κανένα απολύτως κρούσμα της ΑΠΧ». Τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν για την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών εργαστηριακών και κλινικών εξετάσεων.
Αρχές Φεβρουαρίου, όταν και εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ΑΠΧ στη χώρα μας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας το υπουργείου καθώς και υπηρεσιακών στελεχών αποφασίστηκε η λήψη μέτρων τα οποία αφορούσαν:
- Την απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ζώντων χοίρων.
- Την απαγόρευση διακίνησης κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
- Την απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, χωρίς την άδεια του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας, σφάγιων χοίρου, κρέατος, προϊόντων χοίρου, σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων χοίρου, ζωοτροφών, εργαλείων, άλλων αντικειμένων και απορριμμάτων, που είναι δυνατό να μεταδώσουν την ΑΠΧ.
Παράλληλα, είχε ενεργοποιηθεί το «Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ)» το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων: ακριβή περιγραφή της περιοχής, άμεση θανάτωση όλων των ζώων και υγειονομική ταφή των χοίρων στην μολυσμένη εκμετάλλευση όπου εντοπίστηκε το κρούσμα (σ.σ. στη συγκεκριμένη οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση θανατώθηκαν 31 ζώα).
Παράλληλα είχε οροθετηθεί Ζώνη Προστασίας γύρω από την εστία, ακτίνας τριών (3) χιλιομέτρων, η οποία περικλείεται από Ζώνη Επιτήρησης ακτίνας δέκα (10) χιλιομέτρων και τέλος είχε γίνει άμεση απογραφή όλων των χοίρων και επιβεβαίωση στοιχείων για όλες τις εκτροφές, καταγεγραμμένες και μη, καθώς και τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων.