Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, ανέφερε τους στόχους του ελληνικού τουρισμού για την τρέχουσα χρονιά αλλά και για το μέλλον στο CEO Summit 2012 για τον εορτασμό των 50 χρόνων λειτουργίας της ΕΕΔΕ.
Για το 2013, όπως είπε, ο πήχης για το ΣΕΤΕ είναι τα 17 εκατομμύρια διεθνών αφίξεων και τα 11 δισ. ευρώ άμεσων εσόδων. Παράλληλα, οι στόχοι που έχουν τεθεί προς το 2020 είναι η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στους 10 πρώτους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Επίσης, βασικός στόχος για το 2020 είναι η άμεση και έμμεση τουριστική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία να ανέλθει σε 50 δισ. ευρώ με επιπλέον 220.000 θέσεις εργασίας, που θα προσφέρει ο κλάδος του τουρισμού.
Προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης αυτών των στόχων ο Ανδρεάδης ζήτησε τη δημιουργία απλού, ελκυστικού και μακροπρόθεσμα σταθερού φορολογικού συστήματος και νέου αναπτυξιακού νόμου καθώς και ανταγωνιστικό συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες τουρισμού.
Παράλληλα ζήτησε:
– Ανταγωνιστικό τιμολογιακό καθεστώς τόσο στα περιφερειακά αεροδρόμια όσο και στο ΔΑΑ.
– Διαρκή απλοποίηση της γραφειοκρατίας (απλοποίηση διαδικασιών χωροθέτησης – αδειοδότησης, διαδικασία fast track νέων επενδύσεων).
– Mείωση του μη μισθολογικού κόστους.
– Επιτάγχυνση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης και να θεσμοθετηθεί η προέγκριση των επενδύσεων από το ΣΤΕ.
– Να δημιουργηθούν σύγχρονες και ανταγωνιστικές δομές τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
– Να αναθεωρηθεί το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό και να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο.
– Να αναπτυχθεί υποστηρικτικό-κανονιστικό πλαίσιο για τις ειδικές μορφές τουρισμού.
– Να στελεχωθεί και να ξεκινήσει να λειτουργεί η εταιρεία Μάρκετινγκ Greece, η οποία θα αναλάβει συγκεκριμένες επικοινωνιακές δράσεις σε συνεργασία και συμπληρωματικά με τις αντίστοιχες δράσεις του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.
– Να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο πρότυπο τυποποίησης ποιότητας για προορισμούς και καταλύματα, εστιάζοντας σε κριτήρια ιδιαίτερα σημαντικά για τους υψηλότερης δαπάνης επισκέπτες (π.χ. αισθητική, τοπική κουλτούρα, γαστρονομία).
Τέλος, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ανδρεάδη χρειάζεται να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης Visa στις 24 ώρες και να αυξηθεί θεαματικά η χορήγηση πολλαπλής βίζας.