1541: Ο Ισπανός εξερευνητής Χερνάντο ντε Σότο φτάνει στον ποταμό Μισισιπή και τον ονομάζει Ρίο ντε Εσπίριτου Σάντο.
1821: Η μάχη της Γραβιάς. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με 120 άνδρες νικά τις τουρκικές δυνάμεις υπό τον Ομέρ Βρυώνη. Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς θεωρείται μια από τις πολεμικές εμπλοκές της επανάστασης του 21 με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες. Τα θύματα των Τούρκων ήταν πολυάριθμα. 330 νεκροί και 800 τραυματίες μέσα σε λίγες ώρες. Οι Έλληνες έχασαν 6 πολεμιστές. Μετά την μάχη αυτή ο Βρυώνης συγκλονίστηκε τόσο πολύ που αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά την εκστρατεία του και να υποχωρήσει στην Εύβοια, για να συναντήσει αργότερα τις δυνάμεις τουΚιοσέ Μεχμέτ. Λόγω της παύσης αυτής των δραστηριοτήτων του Βρυώνη, η μάχη στο χάνι της Γραβιάς θεωρείται σημαντικός σταθμός για την έκβαση της ελληνικής επανάστασης.
1831: Καταστέλλεται το στρατιωτικό κίνημα υπό τον ταγματάρχη Δημήτριο Τσάμη Καρατάσο κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
1838: Ο 28χρονος Φρεντερίκ Σοπέν ερωτεύεται την 34χρονη συγγραφέα Γεωργία Σάνδη στο σπίτι του Μαρκήσιου ντε Κιστίν στο Παρίσι.
1886: Το φαρμακείο Τζέικομπς στην Ατλάντα της Τζόρτζια πουλάει το πρώτο μπουκάλι Coca Cola ως σιρόπι για φαρμακευτικούς λόγους. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τζον Πέμπερτον, παλαίμαχος του Εμφυλίου Πολέμου και φαρμακοποιός στην Ατλάντα, εμπνεύστηκε από την απλή περιέργεια. Του άρεσε πολύ να πειραματίζεται με ιατρικές συνταγές. Εκείνο το απόγευμα έψαχνε να βρει κάποιο φάρμακο ταχείας καταπολέμησης του πονοκεφάλου και όπως ανακάτευε τα υλικά σε μια τρίποδη χάλκινη χύτρα, δημιούργησε ένα εύοσμο υγρό με χρώμα καραμέλας. Όταν το πείραμα ολοκληρώθηκε, το πήγε στο φαρμακείο του Τζέικομπς, που βρισκόταν λίγο παρακάτω. Εκεί πρόσθεσαν στο μίγμα ανθρακούχο νερό και το έδωσαν στους πελάτες να το δοκιμάσουν. Όλοι συμφώνησαν ότι αυτό το νέο αναψυκτικό, το οποίο στην αρχική μορφή του και ως το 1905 περιείχε και ποσότητα κοκαΐνης, ήταν κάτι το ξεχωριστό. Ο λογιστής του Πέμπερτον, ο Φρανκ Ρόμπινσον, έδωσε στο μείγμα το όνομα Coca-Cola.
1902: Εκρήγνυται το ηφαίστειο Πελέ στη νήσο Μαρτινίκα, παρασύροντας στο θάνατο 30.000 ανθρώπους.
1914: Ιδρύεται η κινηματογραφική εταιρία Paramount Pictures μία από τις μεγαλύτερες αμερικάνικες εταιρείες παραγωγής ταινιών.
1933: Ο Μαχάτμα Γκάντι ξεκινά απεργία πείνας 21 ημερών, για να διαμαρτυρηθεί για την καταπίεση των Ινδών από την Αγγλία.
1936: Ο «Μάης του ’36» στη Θεσσαλονίκη. Ο Μάης του ’36 στη Θεσσαλονίκη έχει μείνει στην ιστορία για τις εργατικές κινητοποιήσεις και τις συγκρούσεις μεταξύ επαναστατών εργατών διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής. Δώδεκα νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των φονικών συγκρούσεων.
1945: Η σφαγή του Σετίφ στην Αλγερία. Ο γαλλικός στρατός σκοτώνει χιλιάδες πολίτες. Το πρωινό της 8ης Μαΐου 1945, την ίδια μέρα που παραδόθηκε η ναζιστική Γερμανία, ξέσπασε η βία στην Αλγερία. Η αστυνομία επιχείρησε να αρπάξει τα πανό διαμαρτυρίας. Δεν άργησαν να σημειωθούν συγκρούσεις, στη διάρκεια των οποίων αστυνομικοί και στρατιώτες πυροβόλησαν πολλούς διαδηλωτές. Στο όργιο αίματος που ακολούθησε, στρατιώτες και Ευρωπαίοι πολιτοφύλακες σκότωσαν χιλιάδες μουσουλμάνους. Η σφαγή του Σετίφ, όπως έμεινε γνωστή, και η περίοδος καταστολής που εισήγαγε, αποτέλεσαν σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας, η οποία είχε αποικήσει την Αλγερία το 1830, και του μουσουλμανικού πληθυσμού, ο οποίος σημαδεύτηκε από την τραυματική εμπειρία της σφαγής. Τον Φεβρουάριο του 2005, ο Γάλλος πρέσβης στην Αλγερία ζήτησε επίσημα συγγνώμη για τη σφαγή του 1945, αποκαλώντας την μια ασυγχώρητη τραγωδία.
1950: Σημαντική πλημμύρα στην Γουίνιπεγκ του Καναδά. Ο Καναδικός Στρατός επεμβαίνει και απομακρύνει 70.000 πλημμυροπαθείς από την πόλη.
1980: O Γεώργιος Ράλλης εκλέγεται νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με 88 ψήφους, έναντι 84 του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο κερκυραίος πολιτικός θα διαδεχτεί στην πρωθυπουργία τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έχει εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.
1984: Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει τη μη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.
1989: Η οργάνωση 17 Νοέμβρη αποπειράται να δολοφονήσει με έκρηξη παγιδευμένου οχήματος, τον πρώην υπουργό Γιώργο Πέτσο. Ο κ. Πέτσος, είπε ότι το χτύπημα σε βάρος του ήταν το πρώτο το οποίο αφορούσε όχι απλά ένα πολιτικό αλλά και έναν άνθρωπο που εμφορείται από αριστερές αντιλήψεις και είχε δράση εναντίον της δικτατορίας.Ο πρώην υπουργός δεν απέκλεισε την πιθανότητα πίσω από την επίθεση σε βάρος του να υπήρχαν κάποια «στεγανά» μυστικών υπηρεσιών που δρούσαν ανεξέλεγκτα. Επίσης ο κ. Πέτσος αναφερόμενος στα κίνητρα των δραστών είπε ότι απόπειρα σε βάρος του μπορεί να έγινε λόγω «πολιτικού καιροσκοπισμού» ή ακόμα και λόγω εμπάθειας. Πάντως, σε κάθε περίπτωση ο μάρτυρας απέκλεισε την πιθανότητα της ύπαρξης πολιτικών κινήτρων.
1996: Υπογραφή του Συντάγματος της Νότιας Αφρικής.
Γεννήσεις
1828 – Ερρίκος Ντυνάν, Ελβετός ανθρωπιστής και ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού
1842 – Εμίλ Κρίστιαν Χάνσεν, Δανός φυσιολόγος
1884 – Χάρι Τρούμαν, 33ος πρόεδρος των ΗΠΑ
1899 – Φρίντριχ Χάγιεκ, Αυστριακός οικονομολόγος και νομπελίστας
1903 – Φερναντέλ, Γάλλος ηθοποιός
1906 – Ρομπέρτο Ροσελίνι, Ιταλός σκηνοθέτης
1911 – Ρόμπερτ Τζόνσον, Αμερικανός μπλουζ μουσικός
1916 – Ζοάο Χαβελάνζε, Βραζιλιάνος επιχειρηματίας, πρόεδρος της FIFA
1917 – Πάπα Τζον Κριτς, Αμερικανός μουσικός, μέλος των Jefferson Airplane
1932 – Σόνι Λίστον, Αμερικανός πυγμάχος
1935 – Τζάκι Τσάρλτον, Άγγλος ποδοσφαιριστής και προπονητής
1940 – Ρίκι Νέλσον, Αμερικανός τραγουδιστής
1945 – Κιθ Τζάρετ, Αμερικανός συνθέτης και μουσικός
1950 – Μαρία Αλιφέρη, Ελληνίδα ηθοποιός
1951 – Φίλιπ Μπέιλι, Αμερικανός τραγουδιστής, μέλος των Earth, Wind & Fire
1951 – Κρις Φραντζ, Αμερικανός μουσικός, μέλος των Talking Heads
1953 – Άλεξ Βαν Έιλεν, Ολλανδός μουσικός, μέλος των Van Halen
1964 – Μελίσα Γκίλμπερτ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1964 – Ντέιβιντ Ρόουντρι, Αμερικανός μουσικός, μέλος των Blur
1966 – Κλαούντιο Ταφαρέλ, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
1975 – Ενρίκε Ιγκλέσιας, Ισπανός τραγουδιστής
1977 – Θεόδωρος Παπαλουκάς, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
Θάνατοι
1794 – Αντουάν Λαβουαζιέ, Γάλλος χημικός
1873 – Τζον Στιούαρτ Μιλ, Άγγλος οικονομολόγος και φιλόσοφος
1880 – Γκιστάβ Φλομπέρ, Γάλλος λογοτέχνης
1976 – Ουλρίκε Μάινχοφ, Γερμανίδα δημοσιογράφος και τρομοκράτης
1982 – Ζιλ Βιλνέβ, Καναδός οδηγός αγώνων
1990 – Ρούντολφ Σέρκιν, Αυστριακός μουσικός
1999 – Ντερκ Μπόγκαρντ, Βρετανός ηθοποιός