1882: Υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας Μεταλλουργεία Λαυρίου για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Λαυρίου με διακλάδωση προς την Κηφισιά.
1886: Οι αμερικανοί εργαζόμενοι, που διαδηλώνουν για την καθιέρωση του οκτάωρου στην Πλατεία Χεϊμάρκετ του Σικάγου, συγκρούονται με την αστυνομία. Από ρίψη χειροβομβίδας από την πλευρά των διαδηλωτών σκοτώνονται οχτώ αστυνομικοί και 60 τραυματίζονται. Η αστυνομία ανοίγει πυρ και ο αριθμός των διαδηλωτών που πέφτει νεκρός είναι ανυπολόγιστος.
1904: Ίδρυση της ποδοσφαιρικής ομάδας της FC Schalke 04 στο Γκελζενκίρχεν της Γερμανίας.
1905: Ηλεκτροφωτίζεται για πρώτη φορά η οδός Αθηνάς.
1912: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής τα στρατηγικής σημασίας νησιά γίνονται το κέντρο των αποικιακών φιλοδοξιών της Ιταλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ρόδος, το μεγαλύτερο από τα νησιά αποτελούσε σημαντική στρατιωτική και αεροπορική βάση. Η Λέρος με το βαθύ λιμάνι της στο Λακκί(Πόρτο Λάγο) είχε μεταμορφωθεί σε μία βαρύτατα οχυρωμένη αεροναυτική βάση.
1919: Φοιτητές διαδηλώνουν στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου, διαμαρτυρόμενοι για τη Συνθήκη των Βερσαλλιών που εκχωρεί κινέζικα εδάφη στην Ιαπωνία.
1924: Ξεκινούν οι 8οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι.
1930: Ο Μαχάτμα Γκάντι, Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής, συλλαμβάνεται από τη βρετανική αστυνομία. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών.
Η διδασκαλία του επηρέασε σημαντικά το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που φέρεται να του απέδωσε στα 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής και φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή.
1932: Ο Αλ Καπόνε μπαίνει στη φυλακή για φοροδιαφυγή σημαίνοντας το τέλος της «καριέρας» του. Ο διαβόητος γκάνγκστερ, λαθρέμπορος οινοπνευματωδών ποτών έδρασε στις ΗΠΑ και δέσποζε στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος από το 1925 έως το 1931, στην περίοδο της ποτοαπαγόρευσης.Σε ηλικία 14 ετών εγκατέλειψε το σχολείο και εντάχθηκε σε μία συμμορία, με την οποία το 1920 μετακόμισε στο Σικάγο. Στο στόχαστρο των αρχών μπαίνει στις 14 Φεβρουαρίου του 1929, όταν οι άνδρες του, μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς, εξολόθρευσαν μια αντίπαλη συμμορία. Το Μάιο του ίδιου χρόνου συνελήφθη και πάλι για παράνομη οπλοφορία. Καταδικάστηκε σε διετή κάθειρξη, αποφυλακίστηκε όμως εννέα μήνες αργότερα λόγω καλής διαγωγής.
1941: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Χίο.
1949: Η ποδοσφαιρική ομάδα της Τορίνο ξεκληρίζεται σε αεροπορικό δυστύχημα στην περιοχή Σουμπέργκα της βορείου Ιταλίας. Τον Μάιο του 1949 η Τορίνο μετέβη στην Πορτογαλία για ένα φιλικό παιχνίδι με τη Μπενφίκα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν κακές και η ορατότητα περιορισμένη. Το αεροσκάφος τους ήταν ένα Fiat G.212CP της Avio Linee Italiane. Κατά τη διάρκεια της πτήσης και ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν σχεδόν πάνω από το Τορίνο πετώντας μέσα σε μία καταιγίδα, αναγκάστηκε να κατέβει σε χαμηλό ύψος λόγο περιορισμένης ορατότητας. Προσέκρουσε στους πλαϊνούς τοίχους της βασιλικής της Σουπέργκα που βρίσκεται στην κορυφή ενός διπλανού λόφου. Από την σύγκρουση σκοτώθηκαν 31 άτομα: οι 18 παίκτες της ομάδας, 2 τεχνικοί, 3 άνθρωποι της διοίκησης, 1 μεταφραστής, το 4μελές πλήρωμα του αεροσκάφους και 3 δημοσιογράφοι που κάλυπταν τον αγώνα. Οι αρχές απέδωσαν το δυστύχημα στο συνδυασμό της κακής ορατότητας, το προβληματικό σήμα με το οποίο επικοινωνούσαν με το αεροδρόμιο του Τορίνο και σε ένα λάθος χειρισμό του πιλότου. Η κηδεία των θυμάτων έγινε δύο μέρες αργότερα συμμετείχαν περίπου μισό εκατομμύριο άτομα. Λίγες μέρες αργότερα η Ρίβερ Πλέιτ του Αλφρέντο Ντι Στέφανο αποφάσισε να δώσει ένα φιλικό αγώνα προς τιμήν των 18 ποδοσφαιριστών.
1953: Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του Ο Γέρος και η Θάλασσα. Το μυθιστόρημα μιλάει για ένα γέρο ψαρά που μόνος και αβοήθητος παλεύει απελπισμένα στον ωκεανό, στα ανοιχτά της Κούβας, με έναν τεράστιο ξιφία.
1955: Ο Νίκος Καζαντζάκης διώκεται για θρησκευτικούς λόγους. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληες μυθιστοριογράφους, ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως. Έγινε ακόμα γνωστότερος μέσω της κινηματογραφικής απόδοσης των έργων του «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Βίος και Πολιτεία» του Αλέξη Ζορμπά και «Ο Τελευταίος Πειρασμός». To 1955 η Ορθόδοξη Εκκλησία εκκινούσε τη δίωξή του. Κατηγορήθηκε ως ιερόσυλος, με βάση αποσπάσματα από τον Kαπετάν Mιχάλη και το σύνολο του περιεχομένου του Τελευταίου Πειρασμού (1953), έργο το οποίο δεν είχε ακόμη κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. H Ιερά Σύνοδος με έγγραφό της ζητούσε από την κυβέρνηση την απαγόρευση των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη με τον ίδιο να απαντάει στις απειλές της εκκλησίας για τον αφορισμό του, με επιστολή του: «Μου δώσατε μια κατάρα, Άγιοι Πατέρες, σας δίνω μια ευχή: Σας εύχομαι να ‘ναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να ‘στε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ». Τελικά η Εκκλησία της Ελλάδος δεν τόλμησε να προχωρήσει στον αφορισμό του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς ήταν αντίθετος σε κάτι τέτοιο ο οικουμενικός πατριάρχης Αθηναγόρας. Όμως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας τον καταράστηκε και το όνομά του εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να φέρει το στίγμα αυτό της εκκλησίας. Επίσης, ο Τελευταίος Πειρασμός καταγράφτηκε στον Κατάλογο των Απαγορευμένων Βιβλίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
1970: Η εθνοφρουρά του Οχάιο σκοτώνει τέσσερις φοιτητές και τραυματίζει 11 στο πανεπιστήμιο του Κεντ, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ. Οι C.S.N.&Y. εμπνέονται από το γεγονός και γράφουν το τραγούδι τους «Ohio».
1979: Η Μάργκαρετ Θάτσερ ορκίζεται πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου με το κόμμα των Συντηρητικών. Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.
1990: Η Λεττονία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.
1994: Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν και ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Γιάσερ Αραφάτ επικυρώνουν, στο Κάιρο της Αιγύπτου, τηΣυμφωνία του Όσλο, για την παραχώρηση αυτονομίας στους Παλαιστινίους, στη Λωρίδα της Γάζας και την πόλη της Ιεριχούς.
1996: Το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση, ύστερα από 13 χρόνια παρουσίας των Σοσιαλιστών στην εξουσία. Πρωθυπουργός της χώρας αναλαμβάνει ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ.
2001: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ ταξιδεύει στη Μεσόγειο, από την Ελλάδα ως τη Συρία και από εκεί στη Μάλτα, ακολουθώντας την πορεία του αποστόλου Παύλου.
Γεννήσεις
1622 – Χουάν Ντε Βαλντές Λεάλ, Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης της τεχνοτροπίας του Μπαρόκ.
1655 – Μπαρτολομέο Κριστοφόρι, Ιταλός οργανοποιός που θεωρείται εφευρέτης/κατασκευαστής του πιάνου (πέθανε το 1731)
1825 – Τόμας Χάξλεϊ, Άγγλος βιολόγος.
1928 – Χόσνι Μουμπάρακ, πρόεδρος της Αιγύπτου.
1929 – Όντρεϊ Χέπμπορν, ηθοποιός αγγλικής και ολλανδικής καταγωγής.
1930 – Κάθριν Τζάκσον, Αμερικανίδα, μητέρα των 5 της μουσικής οικογένειας Τζάκσον
1936 – Ελ Κορντομπές, Ισπανός ταυρομάχος
1954 – Πία Ζαντόρα, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός.
1956 – Ούλρικε Μάιφαρτ, Γερμανίδα αθλήτρια στίβου.
1959 – Ινγκερ Νίλσσον, Σουηδέζα ηθοποιός, η πρώτη που ενσάρκωσε την Πίππι Φακιδομύτη στη σουηδική τηλεόραση
1962 – Ολίτα Άνταμς, Αμερικανίδα τραγουδίστρια.
1964 – Ρόκκο Σιφφρέντι, Ιταλός πρωταγωνιστής ερωτικών ταινιών
1966 – Τζέϊν Μακ Γκράθ, Βρεττανίδα συνιδριτής του Ιδρύματος Μακ Γκράθ για την ενίσχυση των ερευνών κατά του καρκίνου του στήθους (πέθανε το 2008)
1977 – Νέστορας Κόμματος, καλαθοσφαιριστής.
1982 – Κλέοπας Γιάννου, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1987 – Σεσκ Φάμπρεγας, Ισπανός ποδοσφαιριστής
Θάνατοι
1849 – Κατσουσίκα Χοκουσάι, Ιάπωνας καλλιτέχνης.
1863 – Χριστόφορος Περραιβός, Έλληνας στρατιωτικός και συγγραφέας.
1938 – Τζιγκόρο Κάνο, Ιάπωνας ιδρυτής της πολεμικής τέχνης του Τζούντο.
1972 – Έντουαρντ Κάλβιν Κένταλ, Αμερικανός χημικός και νομπελίστας.
1980 – Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας.
1987 – Πολ Μπάτερφιλντ, Αμερικανός μουσικός.
2006 – Αλέξης Δαμιανός, Έλληνας σκηνοθέτης και ηθοποιός.