Τρεις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι του 1997 σε περιοχές του Ηρακλείου είχαν κινητοποιήσει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία με απόρρητό της έγγραφο τότε προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία ζητούσε πληροφόρηση και σε βάθος έρευνα για τις περιπτώσεις αυτές.
Ήταν, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Πατρίς», τρεις απόπειρες εμπρησμού στις οποίες χρησιμοποιήθηκε μεθοδολογία που για πρώτη φορά έβλεπαν τότε οι πυροσβέστες, ενώ στις δύο από τις τρεις εμπρηστικές ενέργειες οι δράστες -που ποτέ κανείς δεν έμαθε ποιοι ήταν -χρησιμοποίησαν τους ίδιους από αέρος εμπρηστικούς μηχανισμούς.
Η ΕΥΠ τότε, όπως είπε αξιωματούχος της ο οποίος υπηρετούσε στο τοπικό κλιμάκιο και παρακολουθούσε τις έρευνες που γίνονταν, είχε υποψίες για το ποιοι μπορούν να κρύβονται πίσω από αυτές τις ενέργειες, υποψίες οι οποίες ενισχύθηκαν με τη σύλληψη του Τούρκου στη Χερσόνησο ο οποίος είχε στην κατοχή του φωτογραφίες από καμένες εκτάσεις στην Κέρκυρα το 1994.
Σπήλια
Η πρώτη περίπτωση που προβλημάτισε έντονα τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας αφορούσε σε απόπειρα εμπρησμού στα Σπήλια.
«Σε διάφορα σημεία κοντά σε κατοικημένες εκτάσεις αλλά και στο βουνό οι πυροσβέστες βρήκαν δέκα πυρσούς που είχαν εκτοξευθεί με ειδικό μηχανισμό. Έναν από αυτούς τους μηχανισμούς είχε βρει ένα ζευγάρι Ηρακλειωτών που είχε πάει βράδυ στην περιοχή, έσβησε τη φωτιά και ενημέρωσε αμέσως την Πυροσβεστική. Οι πυροσβέστες την επόμενη ημέρα το πρωί βρήκαν κι άλλους ανάλογους μηχανισμούς, οι οποίοι ευτυχώς δεν είχαν κάψει την περιοχή» είπε το πρώην στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Όλα τα στοιχεία που βρέθηκαν κατά την αυτοψία στάλθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αθήνας, όμως ποτέ η υπηρεσία του δεν έμαθε την πορεία των ερευνών, αφού η υπόθεση είχε πλέον περάσει στα χέρια της ΕΥΠ.
Ελαιώνας
Η δεύτερη φωτιά που επίσης χαρακτηρίστηκε ως περίεργη έγινε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, κινητοποίησε το τοπικό κλιμάκιο της ΕΥΠ και αφορούσε στον εντοπισμό μιας στρατιωτικής φωτοβολίδας η οποία έπεσε σε έκταση με ελαιώνες κοντά στο εργοστάσιο του Γιαννούλη.
«Η συνδεσμολογία της ήταν πολύ περίεργη και επίσης υπήρξε άμεση ενημέρωση της ΕΥΠ για το εύρημα που μας παρέδωσε ο πολίτης. Ευτυχώς και σε αυτή την περίπτωση δεν προκλήθηκε φωτιά και φυσικά και γι αυτή την περίπτωση η πυροσβεστική που θεωρητικά είχε αναλάβει την προανάκριση δεν ενημερώθηκε ποτέ για την πορεία και την κατάληξη των ερευνών» ανέφερε ο απόστρατος αξιωματικός της πυροσβεστικής.
Φωτιά σε αλσύλλιο
Λίγες ημέρες μετά στην ίδια περιοχή σε ένα δασάκι κοντά στους Αθανάτους από στρατιωτικές φωτοβολίδες που ρίχθηκαν από αέρος προκλήθηκε μικρής έκτασης φωτιά η οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα.
Και τότε όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις βρέθηκαν καμένα υπολείμματα των εμπρηστικών μηχανισμών που ρίχτηκαν από αέρος και τα ευρήματα στάλθηκαν στη Δ.Ε.Ε.
Οι πυροσβέστες είχαν δημιουργήσει σχεδιαγράμματα για τις περιοχές στις οποίες είχαν εκδηλωθεί οι πυρκαγιές και ανέλυαν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Τα συμπεράσματά τους τα έκαναν γνωστά στους άνδρες της ΕΥΠ οι οποίοι συνέχισαν την έρευνα. Λίγα 24ωρα μετά εκδηλώθηκαν φωτιές στην ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου, όμως από την έρευνα που έγινε δεν προέκυψε να έχουν σχέση με τις τρεις προαναφερθείσες υποθέσεις και αποδόθηκαν σε κοινούς εμπρηστές που είχαν διαφορετικά κίνητρα ενδεχομένως.