Έκανε πρωτοσέλιδα για τη γερμανική εφημερίδα «Bild» μοιράζοντας δραχμές στους δρόμους και περιέγραφε την Ελλάδα ως μια χώρα που σπαταλάει τα χρήματά της στα μπουζούκια. Με αυτόν τον τρόπο, ο Πάουλ Ροντσχάιμερ, στα 26 του χρόνια, κατάφερε να γίνει από τους πιο «αντιπαθητικούς» ξένους απεσταλμένους στη χώρα μας.

Μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» καλεί τους Έλληνες να αλλάξουν νοοτροπία και να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για τη «ροή» των γερμανικών δισεκατομμυρίων.

Τι καταλογίζετε στους Έλληνες;

Η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της. Αυτό δεν αφορά μόνο τους πολιτικά ιθύνοντες αλλά και τμήματα του πληθυσμού, που μέσα σε ένα κλίμα ευφορίας ξόδευαν υπερβολικά πολλά χρήματα. Επιπλέον, στην Ελλάδα εδραιώθηκε ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται από διαφθορά και κακοδιαχείριση, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Απαιτούνται δομικές μεταρρυθμίσεις και ριζική αλλαγή νοοτροπίας.

Αν ήσασταν Έλληνας, πώς θα αντιδρούσατε;

Κατ΄ αρχάς θα έβλεπα κριτικά την κατάσταση. Δεν βοηθάει μόνο να κατηγορείς τους πολιτικούς και να βγαίνουν στους δρόμους. Απαιτείται νέα νοοτροπία, πλήρης αλλαγή, αλλιώς δεν θα πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική κοινωνία θα έπρεπε να θεωρήσει εαυτόν ως ένα σύνολο, μια ένωση, που θέλει να χτίσει κάτι καινούργιο.

Πώς αξιολογείτε τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης;

Η Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε τις εντυπώσεις με έξυπνες αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής. Νομίζω ότι είναι σωστό και σημαντικό η Γερμανία να αναλάβει τον ρόλο της στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ευρωπαϊκός ρόλος, με αλληλεγγύη, αλλά ταυτόχρονα να χειριστεί τα προβλήματα που υπάρχουν στην ΕΕ.

Πώς εννοείτε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη;

Βρίσκω σωστή την έννοια της αλληλεγγύης. Αλλά δεν μπορεί να είναι μονόδρομος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει: εφόσον η Γερμανία δίνει δισεκατομμύρια σε οικονομική βοήθεια, πρέπει σε αντάλλαγμα να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Περιγράφω ό,τι συμβαίνει

Τα άρθρα σας για την «Bild» ενόχλησαν πολλούς Έλληνες. Αυτή η εικόνα που περιγράφετε είναι η εικόνα που έχετε πραγματικά για την Ελλάδα;

 
Έχωμια πολύπλευρη εικόνα της Ελλάδας, όχι μόνο από τα ρεπορτάζ μου αλλά και από τις υπέροχες διακοπές που έχω περάσει εδώ. Στα ρεπορτάζ, όμως, για την οικονομική κρίση περιγράφω ό,τι συμβαίνει.

Τι λέτε όμως τώρα που γίνεται σαφές ότι η κρίση δεν είναι Ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα;

Η κρίση όμως ξεκίνησε με την Ελλάδα, επειδή ήταν η πρώτη χώρα που χρειάστηκε χρήματα από τους εταίρους της.