Μια πρωτοποριακή έκθεση, που για πρώτη φορά φέρνει κοντά εκθέματα από όλες τις Κυκλάδες, εγκαινιάζεται στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016, στις 8 μμ. Με τον ευφάνταστο, αλλά και ιδιαίτερα ταιριαστό τίτλο «Vanity. Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες», η Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κυκλάδων διοργανώνει, σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου, την πρώτη μεγάλη περιοδική διακυκλαδική έκθεση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ.
«Αποφασίσαμε, πριν στήσουμε τη μόνιμη συλλογή του ανακαινισμένου μουσείου, να κάνουμε αυτή την περιοδική έκθεση με περιεχόμενο το κόσμημα στις Κυκλάδες, γιατί θεωρήσαμε ότι ήταν το πιο κατάλληλο αντικείμενο για να προβάλλουμε διάφορους προβληματισμούς και επιθυμίες. Κυρίως όμως θέλαμε να δώσουμε την αίσθηση ότι αυτή η έκθεση δεν αφορά μόνο τη Μύκονο αλλά όλες τις Κυκλάδες», δήλωσε ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ) της Αθήνας. Ένα μουσείο που συνέβαλε στη δημιουργία της έκθεσης μέσα από τον δανεισμό εκθεμάτων, όπως του ιδιαίτερα σημαντικού και συναισθηματικά ταιριαστού χρυσού Σταυρού της Μαντούς Μαυρογένους, της Μυκονιάτισσας που διέθεσε όλη την περιουσία της -και τα κοσμήματά της- για την Επανάσταση του 1821.
«Στόχος μας είναι να αναπτυχθεί ο πολιτιστικός τουρισμός στο νησί και οι επισκέπτες, που σήμερα φτάνουν τα 2 εκατομμύρια τον χρόνο, από τους οποίους ζήτημα είναι να επισκέπτονται το Μουσείο οι 11.000, να θαυμάσουν το βάθος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μυκόνου, που δεν είναι μόνο αρχαιολογική», επισήμανε ο κ. Αθανασούλης. Παράλληλα, τόνισε ότι «ελπίζουμε η έκθεση να λειτουργήσει ως ‘σκουληκότρυπα’ στον χρόνο και οι τουρίστες να εκτιμήσουν το γειτονικό νησί της Δήλου που έχει επισκέπτες, αλλά σε αριθμό όχι αντίστοιχο με τα εκατομμύρια των επισκεπτών της Μυκόνου», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μυκόνου Παναγιώτης Κουκάς, που παραβρέθηκε στη συνέντευξη, αφού ευχαρίστησε τους χορηγούς της έκθεσης και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, έκανε λόγο για συγκλονιστικά εκθέματα και για ένα πολιτιστικό γεγονός που για πρώτη στο νησί τίθεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. ««Αξίζει στο νησί και στους Μυκονιάτες να μην έχουν τη μονοδιάστατη προβολή στην οποία τα ΜΜΕ αρέσκονται, αλλά να αναδειχτούν κι άλλες πτυχές της Μυκόνου, που έχει μια πλούσια πολιτιστική και αρχαιολογική παράδοση», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι «είμαι σίγουρος ότι αυτή η έκθεση θα γράψει ιστορία όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο και θεωρώ ότι το κορυφαίο τουριστικό brand της Μυκόνου θα τη βοηθήσει να πάρει τις διαστάσεις που τις αξίζει».
Από τα νεολιθικά κοσμήματα της 6ης χιλιετίας π.Χ. έως τη δεκαετία του 1970, τα 230 εκθέματα από 19 διαφορετικά Κυκλαδονήσια (Αμοργό, Άνδρο, Δεσποτικό, Δήλο, Θήρα, Ίο, Κέα, Κίμωλο, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρήνεια, Σάλιαγκο, Σίφνο, Σύρο, Σχοινούσα και Τήνο) διηγούνται ιστορίες που ανιχνεύονται σε μια ιστορική γραμμή η οποία εκτείνεται σε βάθος 7 χιλιετιών. Πολύ σημαντικό, όμως, είναι και το «δέσιμο» της έκθεσης με το σήμερα, καθώς 12 κορυφαίοι δημιουργοί που έχουν σχέση με το νησί σχεδίασαν κοσμήματα ειδικά για την περίσταση. Πρόκειται για τους Deux Hommes, Elena Syraka, Ileana Makri, Ιoanna Souflia, Lito, Minas, Νikos Koulis, Sofia Vamiali, Sophia Kokosalaki, Two is Company, Venyx by Eugenie Niarchos, Yannis Sergakis.
Εκτός από το ΒΧΜ, στην έκθεση δάνεισαν αντικείμενα το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου, το Εκκλησιαστικό Μουσείο Εκατονταπυλιανής Πάρου και η Συλλογή Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Έργων Νάουσας Πάρου, ενώ τα κοσμήματα της Μαρουλίνας αποτελούν ευγενική παραχώρηση του εγγονού της ‘Αρη Γεωργιάδη. Τη θεματική της έκθεσης υποστηρίζουν επίσης τρία μοναδικά ζωγραφικά έργα: Μια εικόνα Παναγίας Βρεφοκρατούσας του 17ου αι. από την Πάρο, η γνωστή υστεροκυκλαδική τοιχογραφία με την «Ιέρεια» από την προϊστορική πόλη του Ακρωτηρίου και μια τοιχογραφία ολόσωμης Παναγίας Βρεφοκρατούσας του 13ου αιώνα από τη Νάξο. Οι τοιχογραφίες εκτίθενται για πρώτη φορά στις Κυκλάδες -η τελευταία μάλιστα για πρώτη φορά εν γένει.
Η έκθεση θα διαρκέσει έναν χρόνο, ενώ στόχος της ΕΦΑ Κυκλάδων είναι να περιοδεύσει σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων που έχουν μουσεία, με τελικό σταθμό την Αθήνα (πιθανόν το ΒΧΜ). Επιμελητές της έκθεσης είναι οι αρχαιολόγοι της ΕΦΑ Κυκλάδων Μάγια Ευσταθίου, Μαρία Κουτσουμπού, Πέγκυ Πάντου και Μαρία Κονιώτη, ενώ, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, η έκθεση δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη συμβολή του αρχιτέκτονα Στέλιου Κόη, που εμπνεύστηκε και σχεδίασε μια πρωτοποριακή σύνθεση μέσα στην οποία αναπτύσσεται η αφήγηση των κοσμημάτων, καθώς και της σχεδιάστριας φωτισμού, Ελευθερίας Ντεκώ, που με το έργο της έδωσε άλλη διάσταση στα αντικείμενα.