Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της αυθαιρεσίας της αστυνομίας στους ελέγχους εξακρίβωσης στοιχείων και τις σωματικές έρευνες, αναφέρει η οργάνωση Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) σε επιστολή και ενημερωτικό έγγραφο που έστειλε στον αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.
Τον Δεκέμβριο του 2015 η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαίωσε την Human Rights Watch, επισημαίνει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, πως θα τροποποιήσει την εγκύκλιο της αστυνομίας που διέπει τη διαδικασία για τη λήψη κάποιου σε αστυνομικό τμήμα μετά από έλεγχο για την περαιτέρω εξακρίβωση της ταυτότητας του ατόμου. Ωστόσο, υποστηρίζει η οργάνωση, η κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει τα κενά στη νομοθεσία που οδηγούν σε αβάσιμους και ενίοτε καταχρηστικούς ελέγχους ταυτότητας.
«Η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές δεσμεύσεις για να αλλάξει την προσέγγισή της στην αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας, αλλά χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να σταματήσουν οι εκτεταμένες παραβιάσεις στους ελέγχους εξακρίβωσης στοιχείων και τις σωματικές έρευνες» είπε η Εύα Κιοσσέ, υπεύθυνη για την Ελλάδα της Human Rights Watch. «Ο υπουργός θα πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία, ώστε οι αλλαγές να έχουν το νομικό και πολιτικό πλαίσιο για να είναι αποτελεσματικές.»
Έρευνα της Human Rights Watch έχει τεκμηριώσει καταχρηστικούς ελέγχους και έρευνες από την αστυνομία στην Αθήνα. Σε πολλές περιπτώσεις, η αστυνομία κρατάει τους ανθρώπους στα αστυνομικά λεωφορεία και τα αστυνομικά τμήματα για ώρες, μερικές φορές μετακινώντας τους και, στη συνέχεια, απελευθερώνοντας τους μακριά από το κέντρο της πόλης, χωρίς καμία λογική και εξατομικευμένη υποψία για εγκληματική αδικία.
Το ενημερωτικό έγγραφο προς τον κ. Τόσκα αποτυπώνει τις παραπάνω ανησυχίες. Η Human Rights Watch παροτρύνει την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει ότι οι έλεγχοι των αστυνομικών θα διεξάγονται σύμφωνα με το εθνικό και το διεθνές δίκαιο, όπου απαγορεύονται οι διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των εθνοτικών χαρακτηριστικών, η κακομεταχείριση και η αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να συνοδεύονται από την κατάλληλη εκπαίδευση των αστυνομικών, ενός λειτουργικού ανεξάρτητου μηχανισμού καταγγελιών και την υποχρέωση λογοδοσίας για κακομεταχείριση από την αστυνομία.