Στις 15 Φεβρουαρίου 2003, η ανθρωπότητα έγραψε ιστορία. Σε περισσότερες από 600 πόλεις σε όλο τον κόσμο, πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στην επικείμενη εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ. Ήταν ένα πρωτόγνωρο ξέσπασμα διαμαρτυρίας, το οποίο θεωρείται από πολλούς ως το μεγαλύτερο γεγονός διαμαρτυρίας στην ανθρώπινη ιστορία.

Ένα παγκόσμιο αντιπολεμικό κύμα

Η εικόνα εκείνης της ημέρας ήταν συγκλονιστική. Στη Ρώμη, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους, κερδίζοντας μια θέση στο Βιβλίο Γκίνες ως η μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση που έχει καταγραφεί. Στο Λονδίνο, 750.000 διαδηλωτές έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ, η οποία υποστήριζε σθεναρά την εισβολή στο Ιράκ. Στη Νέα Υόρκη, 200.000 άνθρωποι αψήφησαν το τσουχτερό κρύο για να πορευτούν προς τα Ηνωμένα Έθνη, αμφισβητώντας τις ψευδείς αναφορές του τότε Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, περί όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Η Ισπανία είδε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πολίτες να ξεχύνονται στους δρόμους, το Βερολίνο υποδέχτηκε μισό εκατομμύριο διαδηλωτές, ενώ στη Λατινική Αμερική, την Ασία, την Αυστραλία και ακόμη και στην Ανταρκτική (!) άνθρωποι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο.

«Δύο υπερδυνάμεις: οι Ηνωμένες Πολιτείες και η κοινή γνώμη»

Η παγκόσμια διαμαρτυρία έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στις κυβερνήσεις που ετοίμαζαν την εισβολή: ο κόσμος δεν ήθελε άλλο έναν πόλεμο. Την επόμενη ημέρα, η εφημερίδα The New York Times σχολίασε χαρακτηριστικά: «Ίσως υπάρχουν ακόμη δύο υπερδυνάμεις στον πλανήτη: οι Ηνωμένες Πολιτείες και η παγκόσμια κοινή γνώμη».

Ωστόσο, το μήνυμα δεν εισακούστηκε. Στις 19 Μαρτίου 2003, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ξεκίνησαν τον πόλεμο, ρίχνοντας τις πρώτες βόμβες στη Βαγδάτη. Ήταν η αρχή μιας αιματηρής δεκαετίας για το Ιράκ και της αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιοχής.

Ο αντίκτυπος των διαδηλώσεων

Παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος ξέσπασε, η 15η Φεβρουαρίου 2003 παραμένει ένα σύμβολο μαζικής ειρηνικής διαμαρτυρίας. Ο συγγραφέας και ακτιβιστής Ταρίκ Αλί, ο οποίος μίλησε στη διαδήλωση του Λονδίνου, δήλωσε αργότερα πως η κινητοποίηση έδειξε το τεράστιο κύμα οργής, αλλά δεν άφησε μια οργανωμένη παρακαταθήκη. Άλλοι, ωστόσο, θεωρούν πως οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις έπαιξαν ρόλο στην άνοδο του σκεπτικισμού απέναντι στις στρατιωτικές επεμβάσεις της Δύσης, δυσκολεύοντας μελλοντικές επιχειρήσεις.

Ο πόλεμος στο Ιράκ κόστισε στις ΗΠΑ πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ κάθε Αμερικανός φορολογούμενος πλήρωσε περίπου 8.000 δολάρια. Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες και εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί σκοτώθηκαν.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1857: Λήγει η κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά από τους Αγγλογάλλους. Είχε επιβληθεί από τις 12 Μαΐου του 1854, λόγω της επιμονής του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

σκαραβέος

1936: Ανακοινώνεται η δημιουργία του «λαϊκού αυτοκινήτου». Πρόκειται για τον δημοφιλέστατο έως και σήμερα «σκαραβαίο» της Volkswagen.

1951: Ο βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος και πρώην Υπουργός Μεταφορών, Πάνος Χατζηπάνος, καταδικάζεται από το Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο) σε 2 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή. Η καταδίκη αφορά απιστία κατά του Δημοσίου, σε σχέση με σκάνδαλο μεταφοράς καυσίμων, το οποίο είχε προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις. Η υπόθεση αναδεικνύει ζητήματα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης στη μεταπολεμική Ελλάδα.

1974: Η άντληση πετρελαίου από το πρώτο στρώμα των κοιτασμάτων της Θάσου φτάνει τα 10.000 βαρέλια ημερησίως.

1989: Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει ότι και ο τελευταίος της στρατιώτης έχει αποχωρήσει από το Αφγανιστάν.

1991: Οι ηγέτες της Τσεχοσλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας υπογράφουν τη συμφωνία Βίσεγκραντ, εγκαθιδρύοντας συνεργασία για να προχωρήσουν σε συστήματα ελεύθερης αγοράς.

1999: Ο ηγέτης του κουρδικού PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φεύγει από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα, αλλά συλλαμβάνεται από Κενυάτες αστυνομικούς και παραδίδεται στους Τούρκους διώκτες του.

2005: Εγκαινιάζεται η δημοφιλής ιστοσελίδα ανταλλαγής βίντεο YouTube.

Γεννήσεις

1564Γαλιλαίος Γαλιλέι, Ιταλός αστρονόμος και φυσικός, πρωτοπόρος της αστρονομίας και της πειραματικής φυσικής, γνωστός για τις ανακαλύψεις του με το τηλεσκόπιο και τη στήριξη του ηλιοκεντρικού μοντέλου του Κοπέρνικου.

1835Δημήτριος Βικέλας, Έλληνας ποιητής και πεζογράφος, πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και πρωταγωνιστής της διοργάνωσης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896.

Θάνατοι

1932Λυσίμαχος Καυταντζόγλου, Έλληνας διπλωμάτης, νομικός και εθνικός ευεργέτης. Με τα χρήματα που άφησε στη διαθήκη του, ανεγέρθηκε το Καυταντζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο φέρει το όνομά του.

1988Ρίτσαρντ Φάινμαν, Αμερικανός φυσικός, ένας από τους κορυφαίους θεωρητικούς του 20ού αιώνα. Συμμετείχε στην κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το 1965 τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής, μαζί με τους S. Tomonaga και J.S. Schwinger, για τη θεμελιώδη συνεισφορά του στην κβαντική ηλεκτροδυναμική, που επηρέασε βαθιά τη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων.

2008Ντόλυ Γουλανδρή, ιδρύτρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που αναδείχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους φορείς προώθησης του ελληνικού πολιτισμού και της αρχαιολογικής κληρονομιάς.

Γιορτάζουν

Ευσεβεία, Σέβη, Ευσεβούλα, Σεβούλα, Ευσέβιος, Ευσεβής

Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα για το Σύνδρομο Έιντζελμαν (Άγγελμαν)
Ευρωπαϊκή Ημέρα Περιεγχειρητικής Νοσηλευτικής
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας
Παγκόσμια Ημέρα Χολαγγειοκαρκινώματος