Τη δημιουργία ενός «διαδημοτικού συμβουλίου ήπιας διαχείρισης της αθλητικής βίας» πρότεινε ο Γιάννης Πανούσης, καθηγητής και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), στην πρώτη κοινή συνάντηση- συζήτηση που διοργάνωσαν οι Δήμοι Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Κορυδαλλού για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας ανάμεσα στους οπαδούς των τοπικών ομάδων.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης, οι βουλευτές Δημήτρης Λιντζέρης, Τάσος Νεράντζης, Γιάννης Τραγάκης, αντιδήμαρχοι και μέλη των δημοτικών συμβουλίων των δύο Δήμων.

«Πριν από λίγες μέρες είχαμε μια σειρά από γεγονότα στο παιχνίδι Ιωνικός – Προοδευτική στο μπάσκετ, χωρίς να αποφύγουμε τις ζημιές στην πλατεία Κουμπάκη από δεκαπεντάχρονους πιτσιρικάδες με μαχαίρια και αυτό είναι λυπηρό. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η επικοινωνία με αυτή την ομάδα των οπαδών που εκτονώνεται με αυτό τον τρόπο. Εμείς οφείλουμε να ψάχνουμε τα αίτια, να αγγίζουμε το πρόβλημα και να ανιχνεύουμε αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο της αθλητικής βίας αναζητώντας λύσεις» τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Νίκαιας- Αγ.Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.

Για τη βία ως πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο που τρέφεται και από την ανεργία και την ανασφάλεια που βιώνει σήμερα περισσότερο από ποτέ η νεολαία, μίλησε ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης. Αναφερόμενος στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόνισε ότι αναμφισβήτητα πρέπει να είναι αρωγός κάθε προσπάθειας και πρωτοβουλίας, αλλά στηρίζοντας τις ίδιες τις ομάδες και τους συλλόγους παλαιμάχων, που αποτελούν πρότυπα για τις νεότερες γενιές.

Στη μεταλλαγή του φαινομένου της βίας και στην παρουσία της σήμερα με νέες μορφές, αναφέρθηκε ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης. «Η βία μεταφέρεται σήμερα από το σπίτι στο δρόμο, και από το δρόμο στο γήπεδο», επισήμανε και χαρακτήρισε αποτυχημένο το μοντέλο της ισοπεδωτικής δαιμονοποίησης και της συλλογικής ευθύνης, που έχει συμβάλει, όπως είπε, στη δημιουργία κουλτούρας ανομίας και ατιμωρησίας.

Υπογράμμισε δε ότι μόνη λύση είναι η αλλαγή συλλογικής νοοτροπίας με την ανάδειξη και της ατομικής ευθύνης. Ο πρόεδρος της ΔΕΑΒ κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία ενός κοινού Κώδικα Δεοντολογίας μεταξύ των ομάδων, ενώ σε θεσμικό επίπεδο πρότεινε τη δημιουργία ενός Διαδημοτικού Συμβουλίου Διαμεσολάβησης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων από τους δύο Δήμους και τους δύο Συλλόγους.