Η ασφάλεια των τροφίμων είναι κρίσιμη για την υγεία μας. Παρόλο που πολλές φορές μπορούμε να καταλάβουμε από τη μυρωδιά ή την εξωτερική κατάσταση αν ένα τρόφιμο έχει χαλάσει, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνουμε μετά την ημερομηνία λήξης τους.
Οι ετικέτες λήξης στα προϊόντα
Κατά περίπτωση στα προϊόντα αναγράφονται διάφορες ημερομηνίες: «Ημερομηνία Λήξης», «ανάλωση κατά προτίμηση», «ανάλωση έως». Η αναφορά «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» αφορά την ποιότητα και όχι την ασφάλεια τροφίμου. Πρόκειται δηλαδή για το χρονικό όριο υψηλότερης ποιότητας.
Αντίθετα οι ετικέτες «ημερομηνία λήξης» ή «ανάλωση έως» αφορούν την ασφάλεια του τροφίμου. Πρόκειται για την καταληκτική ημερομηνία που συνίσταται η κατανάλωση του προϊόντος. Φυσικά, δεν έχουν όλα τα τρόφιμα ετικέτες. Το φρέσκο ψωμί, το νωπό κρέας, τα ψάρια ή τα αυγά δεν είναι συσκευασμένα.
Ακολουθούν 11 τροφές που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε λήγουν και θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους:
1. Γάλα
Το γάλα είναι μία από τις πιο ευαίσθητες τροφές και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας αν καταναλωθεί μετά την ημερομηνία λήξης. Εάν μυρίζει άσχημα, έχει αλλοιωθεί το χρώμα ή η υφή του, πρέπει να το πετάξετε. Τα γαλακτοκομικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ανάπτυξη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Listeria, Salmonella και E. Coli, τα οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα (κράμπες στο στομάχι, διάρροια, έμετο και υψηλό πυρετό). Το φρέσκο γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως και επτά ημέρες μετά την ημερομηνία πώλησης, αλλά και αυτό εξαρτάται από το αν έχει ανοιχτεί ή όχι.
2. Μαλακά Τυριά
Τα μαλακά τυριά, για παράδειγμα το brie, το camembert το ανθότυρο, η μυζήθρα, η μοτσαρέλα κ.α, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ανάπτυξη βακτηρίων όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα. Αν παρατηρήσετε μούχλα, πρέπει να το πετάξετε αμέσως.
3. Ψωμί
Το ψωμί που έχει μούχλα δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεται. Ακόμη και αν η μούχλα είναι ορατή μόνο σε ένα σημείο, είναι πιθανό να έχει εξαπλωθεί σε όλο το ψωμί και είναι δηλητηριώδης και επικίνδυνη για την υγεία
4. Ντρέσινγκ σαλάτας και έτοιμες σάλτσες
Τα διάφορα νρέσινγκ σαλάτας, η κέτσαπ και η μουστάρδα μπορεί να φαίνονται ότι διαρκούν για πάντα. Αλλά όταν λήξουν, τα συντηρητικά που περιέχουν χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Αν έχουν ανοιχτεί, πρέπει να διατηρηθούν στο ψυγείο και καταναλωθούν το πολύ μέσα σε ένα με δύο μήνες.
Τα συστατικά που περιέχουν έχουν επίσης μεγάλη σημασία για το χρόνο ζωής του τροφίμου. Για παράδειγμα, ένα ντρέσινγκ σαλάτας με βάση τη μαγιονέζα δεν πρόκειται να διαρκέσει τόσο πολύ όσο ένα με βάση το λάδι.
5. Νωπό Κρέας
Το νωπό κρέας, όπως το μοσχάρι και το κοτόπουλο, πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε λίγες μέρες από την αγορά του. Συγκεκριμένα ο κιμάς πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε μία με δύο μέρες και τα κομμάτια κρέατος σε τρεις με πέντε μέρες. Εάν το καταψύξετε μπορεί να διαρκέσει για μήνες.
6. Μαγειρεμένο Κρέας
Το μαγειρεμένο κρέας πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες από την ημέρα που μαγειρέματος. Πάντα να ελέγχετε για μούχλα ή αλλαγές στη μυρωδιά, το χρώμα και την υφή πριν τα καταναλώσετε.
7. Αλλαντικά
Τα αλλαντικά μπορεί επίσης να φαίνονται ασφαλή για πολύ καιρό στο ψυγείο σας, αλλά μπορεί να έχει αναπτυχθεί το βακτήριο λιστέρια. Πρέπει να τα καταναλώνετε βάσει της ημερομηνίας λήξης τους.
8. Αυγά
Τα αυγά μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση από σαλμονέλα αν καταναλωθούν ενώ έχουν λήξει. Συνήθως διαρκούν τρεις με πέντε εβδομάδες από την ημερομηνία συσκευασίας τους.
9. Προσυσκευασμένες Σαλάτες
Οι προσυσκευασμένες σαλάτες μπορούν να γίνουν εύκολα έδαφος για την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε λίγες ημέρες από την αγορά τους. Αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης ή λαχανικά έχουν μαυρίσει ή έχουν γίνει πιο γλοιώδη, καλύτερα πετάξτε τα.
10. Ψάρια και Θαλασσινά
Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά είναι από τις πιο ευπαθείς τροφές. Πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε μία με δύο μέρες από την αγορά τους. Αν δεν μπορούν να καταναλωθούν άμεσα, πρέπει να καταψύχονται. Μόλις μαγειρευτεί το ψάρι, διαρκεί τρεις έως τέσσερις ημέρες. Ακόμη όμως και με την τήρηση αυτών των συμβουλών να περνάτε τα ψάρια και τα θαλασσινά πάντα και από το τεστ των αισθήσεων. Εάν έχει αλλοιωθεί το χρώμα τους, εάν μυρίζουν ή εάν είναι η υφή τους δεν είναι η συνηθισμένη τότε μην τα καταναλώσετε. Η διαδικασία μαγειρέματος, όσο ενδελεχής και να είναι, δεν θα το σώσει.
11. Κονσερβοποιημένα Τρόφιμα
Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να διαρκούν για χρόνια, αλλά αν οι κονσέρβες είναι σκουριασμένες, φουσκωμένες ή χτυπημένες, υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης και αλλαντίασης. Φροντίστε λοιπόν να ελέγχετε καλά τα κουτιά σας πριν τα ανοίξετε.
Καλύτερα στα σκουπίδια, παρά στο νοσοκομείο
Για να διατηρήσετε την υγεία σας και την ασφάλεια της οικογένειάς σας, είναι σημαντικό να προσέχετε τις ημερομηνίες λήξης και να ελέγχετε τα τρόφιμα πριν τα καταναλώσετε. Αν ένα τρόφιμο έχει αλλάξει μυρωδιά, εμφάνιση ή υφή, καλύτερα να το πετάξετε παρά να ρισκάρετε την υγεία σας.