Oι κάλπες έκλεισαν στη Γαλλία και οι πρώτες εκτιμήσεις δίνουν άνετο προβάδισμα στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπεν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα  με τις εκτιμήσεις του αποτελέσματος που μεταδίδει η ιστοσελίδα της Figaro με πηγή το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών γτα αποτελέσματα διαμορφώνονται σε: Εθνικός Συναγερμός: 33,5%. Αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 28,5% και στην Αναγένηση του Μακρόν: 22,1%

Επίσης, οι εκτιμήσεις του ειδησεογραφικού δικτύου BFMTV δίνουν: Εθνικός Συναγερμός: 33%. Αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 28,5% και στην Αναγένηση του Μακρόν: 22%

Σύμφωνα εξάλλου με τις δημοσκοπικές εταιρείες IFOP, Ipsos, OpinionWay και Elabe το ακροδεξιό κόμμα ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Γαλλίας προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, συγκεντρώνοντας περίπου το 34% των ψήφων. 

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), έρχεται δεύτερο με περίπου 29%, μπροστά από το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που βρίσκεται στη τρίτη θέση με ποσοστό μεταξύ 20,5-23%.

Η Elabe τόνισε σε μια εκτίμηση για το BFM TV ότι το RN και οι σύμμαχοί του ενδέχεται να κερδίσουν μεταξύ 260-310 εδρών στο κοινοβούλιο στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Αναλυτικά η εκτίμηση για την κατανομή των εδρών: 

  • Εθνική Συσπείρωση (Λεπέν): 34% και 260-310 έδρες
  • Νέο Λαϊκό Μέτωπο (Μελανσόν): 28,1% και 115-145 έδρες
  • Αναγέννηση (Μακρόν): 20,3% και 90-120 έδρες
  • Ρεπουμπλικανοί: 10,2% και 30-50 έδρες

Απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα τέλος με τον τηλεοπτικό σταθμό TF1 ο Εθνικός Συναγερμός συγκεντρώνει το 34,2%των ψήφων.

Λεπέν: «δημοκρατία μίλησε, οι ψηφοφόροι έδειξαν ξεκάθαρα την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα»

«Η δημοκρατία μίλησε», ανέφερε η Μαρίν Λεπέν, η οποία ανακοίνωσε ότι επανεξελέγη στον πρώτο γύρο. Η πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης δήλωσε ότι η νίκη της RN καταδεικνύει ότι οι ψηφοφόροι «έδειξαν ξεκάθαρα την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα μετά από επτά χρόνια διαβρωτικής εξουσίας του Εμανουέλ Μακρόν».

«Τίποτα δεν κερδίζεται και ο δεύτερος γύρος θα είναι αποφασιστικός, προκειμένου να μην πέσει η χώρα στα χέρια του συνασπισμού Nupes, μιας άκρας αριστεράς με βίαιη τάση», προειδοποίησε, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι «καθοριστικός για να δώσει στον Μπαρντελά την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση ώστε να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα η ανάκαμψη της Γαλλίας και η αποκατάσταση της ενότητας» .

«Χρειαζόμαστε απόλυτη πλειοψηφία για να διοριστεί πρωθυπουργός ο Ζορντάν Μπαρντελά από τον Εμανουέλ Μακρόν σε οκτώ ημέρες», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν καλεί σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» ενάντια στην ακροδεξιά 

Αμέσως μετά τη δημοσίευση των εκτιμήσεων των αποτελεσμάτων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τους ψηφοφόρους να μπλοκάρουν την ακροδεξιά στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου. Για να το πράξει, ζήτησε μια «ευρεία» συμμαχία μεταξύ «ρεπουμπλικανών και δημοκρατικών» υποψηφίων.

Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (…) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο Μακρόν.

«Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.

Ζαν Λικ Μελανσον: Ούτε μία ψήφος στην Εθνική Συσπείρωση»

«Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στην Εθνική Συσπείρωση», τόνισε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, αντιδρώντας στην πρώτη θέση που φαίνεται να κερδίζει το ακροδεξιό κόμμα, με περίπου 34% των ψήφων, στον πρώτο γύρο των εκλογών.
«Έχουμε επτά ημέρες για να σώσουμε τη Γαλλία από μια καταστροφή», δήλωσε επίσης ο αριστερός ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυκσμάν.

«Αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση» λέει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα

Αντιθέτως από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων κατέστη σαφές πως δεν θα δοθεί κατεύθυνση ψήφου.

«Όπου δεν έχουμε υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, δεν δίνουμε κατευθύνσεις και αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση», ανέφερε το LR σε δελτίο τύπου.

«Ο κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας σήμερα είναι η άκρα αριστερά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του LR, Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί.