Ο λαός μίλησε στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, ανοίγοντας το δρόμο για μια τεταμένη προεκλογική εκστρατεία μιας εβδομάδας πριν από το δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με το Politico τα συμπεράσματα από τις σημερινές εκλογές είναι τα εξής τρία:

Ο Εθνικός Συναγερμός είναι ισχυρότερος από ποτέ

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν (RN) έλαβε το 33,5% των ψήφων και ήρθε πρώτο. Στη δεύτερη θεση οι εκτιμήσεις φέρνουν την αριστερή συμμαχία (28,1%) και τρίτον τον συνασπισμό υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν (20,7%). Το RN βελτίωσε το ήδη ιστορικό του αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και η κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας την επόμενη εβδομάδα είναι πλέον εφικτή.

Το προεδρικό στρατόπεδο είναι χτυπημένο

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι της βραδιάς φαίνεται να είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του. Ο κεντρώος συνασπισμός υπολείπεται και των δύο αντιπάλων του και πιθανότατα θα χάσει δεκάδες από τις 250 έδρες που κατέχει σήμερα στην Εθνοσυνέλευση.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις οδηγίες για την ψηφοφορία του δεύτερου γύρου

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι τι οδηγίες θα δώσει κάθε στρατόπεδο για τις κάλπες της επόμενης Κυριακής. Τρεις υποψήφιοι έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο σε εκατοντάδες εκλογικές περιφέρειες. Η αριστερή συμμαχία, ο Μελανσόν δηλαδή, έχει ήδη δηλώσει ότι θα ζητήσει από όσους δικούς του υποψηφίους τερμάτισαν στην τρίτη θέση να αποσυρθούν από την κούρσα για να νικήσουν το RN. Ενώ ο κεντρώος συνασπισμός δεν έχει ακόμη δώσει σαφείς οδηγίες, η απόφασή του θα επηρεάσει έντονα την ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας.