Σαν σήμερα πριν από 5 χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ένας από τους πιο αγαπητούς τραγουδοποιούς της ελληνικής ροκ σκηνής.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στον Βόλο και η καριέρα του ξεκίνησε από την εφηβεία του με το συγκρότημα P.L.J. Band, το οποίο επηρεάστηκε από τη διεθνή ροκ σκηνή. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, το συγκρότημα μετονομάστηκε σε Τερμίτες και κατέληξε να θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά ελληνικά συγκροτήματα.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Μαχαιρίτσας ξεκίνησε σόλο καριέρα, κυκλοφορώντας τραγούδια που άφησαν βαθύ αποτύπωμα στην ελληνική μουσική. Από το «Διδυμότειχο Blues» μέχρι το «Έτσι Δραπετεύω από τις Παρέες», ο Λαυρέντης κατάφερε να συνδυάσει τη ροκ αισθητική με τον έντεχνο στίχο, δημιουργώντας ένα μοναδικό στυλ.

Η μουσική του ξεχώριζε για τη συναισθηματική της φόρτιση, τον κοινωνικό σχολιασμό και το μελωδικό της βάθος, με στίχους που συχνά αντλούσαν έμπνευση από τις ανησυχίες και τα όνειρα του απλού ανθρώπου.

Ας ακούσουμε 5 τραγούδια του που αγαπήθηκαν πολύ

Έλα ψυχούλα μου (2001)

Τερατάκια τσέπης (2001)

Και τι ζητάω (από συναυλία το 2017)

Νότος (1996)

Ένας Τούρκος στο Παρίσι (1996)

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1861: Το πρώτο μέρος του άρθρου «Αναρχία» δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Φως» του Σοφοκλή Καρύδη και θεωρείται το πρώτο αναρχικό δημοσίευμα στον τότε ελλαδικό χώρο. Ως συγγραφέας του φέρεται να είναι ο φοιτητής Νομικής Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος, γιος του ιστορικού Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου. Η εφημερίδα διώκεται και το φύλλο κατάσχεται.

1886: Υπογράφεται η Σύμβαση της Βέρνης για την προστασία των Λογοτεχνικών και Καλλιτεχνικών Έργων.

1967: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος συναντάται στον Έβρο με τον τούρκο πρωθυπουργό, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Συζητούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

1971: Σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο Ολλανδός γεωπόνος, Πάουλ Κάιπερς, πρωτοπόρος των θερμοκηπίων στην Ελλάδα.

1974: Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος καταθέτει μήνυση κατά των πρωτεργατών της απριλιανής χούντας, παρέχοντας έτσι τη νομική αφορμή για την ποινική δίωξή τους.

1984: Ενοποιούνται η Χωροφυλακή και η Αστυνομία Πόλεων και δημιουργείται η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.).

Γεννήσεις

Μανώλης Γλέζος

1828 – Λέων Τολστόι, ρώσος συγγραφέας

1922 – Μανώλης Γλέζος, έλληνας πολιτικός

1923 – Ροζίτα Σώκου, ελληνίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας και μεταφράστρια

1941 – Ότις Ρέντινγκ, αμερικανός τραγουδιστής

1960 – Χιου Γκραντ, άγγλος ηθοποιός

1966 – Άνταμ Σάντλερ, αμερικανός ηθοποιός

Θάνατοι

1901 – Ανρί ντε Τουλούζ-Λοτρέκ, γάλλος ζωγράφος

1976 – Μάο Τσε Τούνγκ, κινέζος πολιτικός

2019 – Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, έλληνας τραγουδιστής

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα για την Προστασία της Εκπαίδευσης από Επιθέσεις

Σήμερα γιορτάζουν

Ιωακείμ, Κιάρα