Στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, υπάρχουν στιγμές που η μοίρα παίζει παράξενα παιχνίδια, και ίσως καμία ιστορία δεν είναι τόσο τραγική και ειρωνική όσο αυτή του Βασιλιά της Ηπείρου, Πύρρου. Γνωστός για τις στρατιωτικές του ικανότητες και τις φιλοδοξίες του να κυριαρχήσει στον ελληνικό κόσμο, ο Πύρρος βρήκε, σαν σήμερα το 272 π.Χ., έναν απρόσμενο θάνατο, όχι από τα ξίφη των εχθρών του, αλλά από ένα απλό κεραμίδι που έριξε στο κεφάλι του μία γυναίκα.
Ο Πύρρος, γιος του Αιακίδη, βασιλιά της Ηπείρου, ήταν ένας από τους πιο χαρισματικούς και στρατηγικά ευφυείς ηγέτες της εποχής του. Με τη φήμη του ως πολέμαρχος να εξαπλώνεται, έγινε γνωστός για τις πολεμικές του επιτυχίες εναντίον των Ρωμαίων, παρόλο που αυτές οι νίκες κόστιζαν τόσο πολύ που οι σύγχρονοι τον θυμούνται περισσότερο για τη φράση «Πύρρειος νίκη», δηλαδή μία νίκη με τόσο μεγάλες απώλειες που ισοδυναμεί με ήττα.
Κατά το 272 π.Χ., ο Πύρρος, πάντα ανήσυχος και πρόθυμος να διευρύνει το βασίλειό του, αποφάσισε να κυριεύσει το Άργος, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Μακεδόνων. Ο στρατηγός εισέβαλε στην πόλη τη νύχτα με το στρατό του, ελπίζοντας να αιφνιδιάσει τους υπερασπιστές της. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα είχε σχεδιάσει.
Κατά τη διάρκεια της μάχης, μια γυναίκα παρακολουθώντας από την ταράτσα του σπιτιού της τη σύγκρουση του γιου της με τον Πύρρο, άρπαξε ένα κεραμίδι και το έριξε στο κεφάλι του. Το κεραμίδι χτύπησε τον Βασιλιά με τόση δύναμη που τον τραυμάτισε θανάσιμα. Οι στρατιώτες του, βλέποντας τον ηγέτη τους νεκρό, πανικοβλήθηκαν και εγκατέλειψαν την πόλη.
Η ειρωνεία του θανάτου του Πύρρου είναι προφανής. Ένας ηγέτης που είχε επιβιώσει από αμέτρητες μάχες και είχε αντιμετωπίσει τεράστιες στρατιωτικές προκλήσεις, βρήκε το τέλος του από ένα αντικείμενο τόσο ταπεινό όσο ένα κεραμίδι. Αυτό το περιστατικό έμεινε στην ιστορία ως ένα παράδειγμα της απρόβλεπτης φύσης της μοίρας και από εκεί βγήκε και η έκφραση “Του ήρθε κεραμίδα”.
Ο θάνατος του Πύρρου όχι μόνο έβαλε τέλος στις φιλοδοξίες του για κυριαρχία στην Ελλάδα, αλλά σηματοδότησε και την αρχή της φθοράς της ηπειρωτικής δύναμης. Η Ηπειρος, χωρίς τον ισχυρό της ηγέτη, βρέθηκε σύντομα υπό την επιρροή άλλων ελληνικών δυνάμεων και, αργότερα, των Ρωμαίων.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
272 π.Χ.: Ο Βασιλιάς της Ηπείρου, Πύρρος, στην προσπάθειά του να κυριεύσει το Άργος από τους Μακεδόνες, βρίσκει άδοξο θάνατο από κεραμίδι που ρίχνει στο κεφάλι του μία γυναίκα.
1902: Κάνει πρεμιέρα στους γαλλικούς κινηματογράφους η ταινία του Ζορζ Μελιές «Ταξίδι στη Σελήνη», που θεωρείται η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας.
1911: Με ενθουσιασμό και συγκίνηση υποδέχεται ο ελληνικός λαός το θωρηκτό «Αβέρωφ», που καταπλέει στα φαληρικά νερά. Το θωρηκτό «Αβέρωφ» είχε καθοριστική σημασία για την ενίσχυση της ναυτικής δύναμης της Ελλάδας και θεωρήθηκε ως σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας. Η απόκτησή του ήταν ένα σημαντικό γεγονός που ενίσχυσε την παρουσία της Ελλάδας στο Αιγαίο και στα Βαλκάνια και συνέβαλε καθοριστικά στις νίκες των Βαλκανικών Πολέμων που ακολούθησαν. Η υποδοχή του από τους πολίτες ήταν ένα γεγονός μεγάλης σημασίας για την εποχή.
1930: Ο Τόμας Έντισον πραγματοποιεί στις ΗΠΑ την πρώτη πειραματική δοκιμή ηλεκτροκίνητης επιβατικής αμαξοστοιχίας, εκτελώντας το δρομολόγιο από το Χόμποκεν μέχρι το Μοντκλέρ του Νιου Τζέρσεϊ.
1939: Η Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία, σε μια κίνηση που αποτελεί την αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1959: Η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ αποφασίζει την καθιέρωση της Α’ Εθνικής Κατηγορίας, εναρμονίζοντας τα ελληνικά δεδομένα με τα ευρωπαϊκά. Στη νέα διοργάνωση (1959-60) θα συμμετέχουν 18 ομάδες, με την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη να έχουν από τέσσερις εκπροσώπους, ενώ οι υπόλοιπες έξι θα προέρχονται από την επαρχία.
1972: Ο Μπόμπι Φίσερ ανακηρύσσεται παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, νικώντας τον Μπόρις Σπάσκι 12.5-8.5 στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Έγινε έτσι ο πρώτος Αμερικανός που κερδίζει παγκόσμιο πρωτάθλημα στο σκάκι.
1989: Η 34χρονη, Κρις Εβερτ, γίνεται η πρώτη τενίστρια που σημειώνει 100 νίκες στα 108 χρόνια του US Open, όταν κερδίζει στον τελικό την Πατρίτσια Ταραμπίνι με 2-0 σετ (6-2, 6-4).
1992: Ένας νεκρός και 34 τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης που σημειώνεται στα διυλιστήρια της ΠΕΤΡΟΛΑ, στην Ελευσίνα.
2002: Ανακοινώνεται η μεταγραφή του Ρονάλντο από την Ίντερ στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι του ποσού των 47 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Ρονάλντο, γνωστός και ως “Φαινόμενο”, θεωρείτο ήδη από τους κορυφαίους επιθετικούς στον κόσμο, με αξιοσημείωτες εμφανίσεις τόσο σε συλλογικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
2020: Η αμερικανική εταιρεία fast food McDonald’s μηνύεται από 50 μαύρους ιδιοκτήτες για φυλετικές διακρίσεις. Σύμφωνα με τη μήνυση, η McDonald’s κατεύθυνε τους μαύρους δικαιοδόχους σε καταστήματα που είχαν χαμηλότερα έσοδα και υψηλότερα έξοδα ασφαλείας σε σχέση με καταστήματα σε πιο εύπορες περιοχές.
2021: Διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται μπροστά από νοσο κομεία σε όλη την Ελλάδα για να αντιταχθούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, ο οποίος τίθεται σε ισχύ από σήμερα και θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόλυση έως και 10.000 μη εμβολιασμένων εργαζομένων.
Γεννήσεις
1815 – Σπυρίδων Ζαμπέλιος, έλληνας ιστορικός και λογοτέχνης. Χαρακτηρίστηκε ως ο θεωρητικός της ιστορικής ενότητας αρχαίου, μεσαιωνικού και νεότερου Ελληνισμού και μαζί με τον Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο αποτελούν τους «Διόσκουρους» της ελληνικής ιστοριογραφίας του 19ου αιώνα.
1824 – Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, έλληνας ποιητής και πολιτικός.
1915 – Κεν Άστον, άγγλος διαιτητής ποδοσφαίρου, εφευρέτης της κίτρινης και της κόκκινης κάρτας στο ποδόσφαιρο, που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970. Πηγή της έμπνευσής του ήταν τα φανάρια στους δρόμους του Λονδίνου, καθώς επέστρεφε στο σπίτι του από ένα επεισοδιακό ματς ανάμεσα στην Αγγλία και την Αργεντινή.
Θάνατοι
1715 – Λουδοβίκος ΙΔ’, βασιλιάς της Γαλλίας
1984 – Ασημάκης Πανσέληνος, έλληνας συγγραφέας
2005 – Θάνος Λειβαδίτης, έλληνας ηθοποιός και σεναριογράφος
Γιορτές
Αδαμάντιος, Αθηνά, Ακριβή, Αντιγόνη, Ασπασία, Αφροδίτη, Διώνη, Δωδώνη, Ελπινίκη, Ερασμία