Ο καύσωνας του 1987 ήταν ένας από τους πιο φονικούς στην ιστορία της Ελλάδας, ιδιαίτερα για την Αθήνα. Σαν σήμερα τα θερμόμετρα έγραφαν 40°C ενώ μέχρι τις 31 Ιουλίου, η θερμοκρασία έφτασε μέχρι τους 44°C σε μέρη όπως η Νέα Φιλαδέλφεια. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες παρέμειναν υψηλές, γύρω στους 30°C, γεγονός που δυσκόλεψε την κατάσταση τη νύχτα, καθώς οι πολυκατοικίες διατηρούσαν τη ζέστη ακόμα και μετά τη δύση του ηλίου.

Ο συνδυασμός της υψηλής θερμοκρασίας, της υγρασίας και της άπνοιας προκάλεσε τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με προβλήματα υγείας. Οι θάνατοι άρχισαν να σημειώνονται από τις 22 Ιουλίου και αυξάνονταν δραματικά τις επόμενες ημέρες, με το σύνολο των νεκρών να φτάνει τουλάχιστον τους 1.300, αν και κάποιες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό έως και τους 4.000.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της έλλειψης κλιματισμού και της ανεπαρκούς ενημέρωσης για μέτρα προφύλαξης. Οι διακοπές ρεύματος στέρησαν στους πολίτες ακόμα και τη χρήση ανεμιστήρων, κάνοντας τη ζέστη αφόρητη. Τα νοσοκομεία γέμισαν και αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ψυγεία στρατιωτικών μονάδων για την αποθήκευση των σωρών, ενώ ακόμα και βαγόνια τρένων χρησιμοποιήθηκαν ως προσωρινοί χώροι φύλαξης πτωμάτων.

Η τραγωδία αυτή έμεινε στη μνήμη ως ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα που έχουν συμβεί στην Ελλάδα σε καιρό ειρήνης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία και προστασία κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1894:Το πρώτο ράλι αυτοκινήτων σε δημόσιο δρόμο διεξάγεται στη Γαλλία. 

1943: Στην κατεχόμενη Αθήνα, περίπου 200.000 άτομα πραγματοποιούν μαχητική διαδήλωση εναντίον της απόφασης των ναζί να παραχωρήσουν στη Βουλγαρία ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ως τον Αξιό. Οι περίπου 100 διαδηλωτές νεκροί στην άσφαλτο θα κάνουν τον Αδόλφο Χίτλερ να αναστείλει την απόφαση «επ’ αόριστον».

1944: Ολοκληρώνεται η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην οποία χαράσσεται η μεταπολεμική οικονομική πολιτική. Συστήνονται δύο νέοι οργανισμοί: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ το δολάριο αντικαθιστά τον χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.

1974: Στην Κύπρο, ο πρόεδρος Νίκος Σαμψών, κηρύσσει την ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι βγάζουν τανκς στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν 80 αεροπλάνα. Την ίδια ημέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διατάζει κατάπαυση του πυρός στην περιοχή από τις 5:00 μ.μ., αλλά οι εισβολείς την παραβιάζουν.

1980: Ο Στέλιος Μυγιάκης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 62 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας.

1987: Πρωτοφανής καύσωνας (συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας) πλήττει την Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου για αρκετές ακόμη ημέρες. Σε 1.300 θα φτάσει ο αριθμός των νεκρών βάσει της επίσημης εκτίμησης (1.115 στην Αθήνα).

Γεννήσεις

Δέσποινα Βανδή

1882 – Έντουαρντ Χόπερ, αμερικανός ζωγράφος, που απεικόνισε στους πίνακές του τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου.

1947 – Ντον Χένλεϊ, αμερικανός ντράμερ και τραγουδιστής των «Eagles»

1955 – Γουίλεμ Νταφόε, Αμερικανός ηθοποιός

1969 – Δέσποινα Βανδή (κατά κόσμον Δέσποινα Μαλέα), Ελληνίδα τραγουδίστρια

1992 – Σελένα Γκόμεζ, Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια

Θάνατοι

1920 – Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, έλληνας μυθιστοριογράφος, ποιητής, διηγηματογράφος, μεταφραστής και δοκιμιογράφος, από τους πρωτοπόρους του δημοτικισμού και του σοσιαλισμού στην Ελλάδα.

1988 – Τώνης Μαρούδας, Έλληνας τραγουδιστής

2018 – Μάνος Ελευθερίου, Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος