Διήμερη κακοκαιρία αναμένεται από τις επόμενες ώρες στη χώρα μας, με την ΕΜΥ να έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Η ατμοσφαιρική διαταραχή θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας από το μεσημέρι της Τετάρτης 03/07 και, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν το μεσημέρι και απόγευμα της Τετάρτης 03/07 στα ηπειρωτικά με εξαίρεση τα δυτικά τμήματα Ηπείρου, Στερεάς και Πελοποννήσου.

Από τις πρώτες ώρες της Πέμπτης 04/07 βροχές και καταιγίδες αναμένονται στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία (κυρίως στους Νομούς Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης), στις Σποράδες και στα Ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας. Από τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν την υπόλοιπη χώρα. Εξασθένηση αναμένεται τις πρώτες βραδινές ώρες. Όπως προκύπτει από τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα, τα φαινόμενα θα είναι ισχυρότερα στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους Νομούς Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης) έως το πρωί και στη Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά από το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα. Στις ίδιες περιοχές και κατά τις ίδιες ώρες υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Λόγω του γεγονότος ότι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα του Αιγαίου και των νοτιοανατολικών ηπειρωτικών θα είναι σχετικά αυξημένες, αναμένουμε την κατά τόπους εκδήλωση λασποβροχών.

Σημειώνεται ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζόπτωσης υπάρχει και για την Αττική το μεσημέρι και απόγευμα της Πέμπτης 04/07, ενώ στον νομό Θεσσαλονίκης τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες έως το πρωί της Πέμπτης 04/07.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη θερινή περίοδο, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στις παράκτιες περιοχές λόγω των κεραυνών και των ισχυρών ριπαίων ανέμων που θα υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ενδεικτικά ο υετός που αναμένεται τις πρώτες πρωινές ώρες και το απόγευμα της Πέμπτης 04/07.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν κατά τόπους τα 5 έως 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και την Πέμπτη 04/07 δεν θα ξεπεράσει τους 30 έως 32 °C.

Το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ασταθείς αέριες μάζες που έρχονται από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια από σήμερα Τέταρτη (03/07/24) μεσημέρι έως αργά το απόγευμα της Πέμπτης (04-07-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα Τετάρτη (03-07-24)
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και κατά τη διάρκεια της νύχτας κυρίως στη Χαλκιδική.

Αύριο Πέμπτη (04-07-24)
α. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής) καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (βορείως της Μυτιλήνης).
β. Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες.
γ. Στην κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια.

Προειδοποίηση για κεραυνούς σε Αττική και Βοιωτία

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, τονίζει σε ανάρτησή του πως η συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσων θα είναι υψηλή, κυρίως σε Αττική και Βοιωτία.

Στη σύντομη ενημέρωσή του στο Χ, ο κ. Κολυδάς αναφέρει: «Πέραν του εκτάκτου δελτίου το οποίο θα επικαιροποιηθεί το μεσημέρι, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

α) Δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα μεγάλα ύψη υετού.

β) Η συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσων θα είναι υψηλή κυρίως σε Αττική και Βοιωτία.

Ακολουθείτε οδηγίες προστασίας από κεραυνούς από την Πολιτική Προστασία».

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος του Mega, Γιάννης Καλλιάνος, σε ανάρτησή του για τις καταιγίδες της Πέμπτης, σημειώνει πως τον «προβληματίζει λίγο η περίπτωση της Αττικής για μεθαύριο Πέμπτη. Τα προγνωστικά στοιχεία επιμένουν ότι σε διάφορες περιοχές του νόμου θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες. Οι δείκτες αστάθειας είναι πολύ ανεβασμένοι, ενδέχεται επομένως να εκδηλωθούν και ισχυρές χαλαζοπτώσεις σε τοπικό επίπεδο. Επίσης, ενέχει ο κίνδυνος και για τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα μιας και σε ορισμένες περιοχές θα σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα».

«Εύχομαι αύριο να αλλάξουν λίγο τα δεδομένα με τα νεότερα τρεξίματα των μοντέλων, και να είναι λίγο πιο ήπια η κατάσταση. Όχι ότι αν έρθει το “σύστημα” όπως φαίνεται θα είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί, δεν είπα αυτό, αντιθέτως, πολλες φορές αυτή την εποχή μας επηρέασαν ισχυρές καταιγίδες.

Όμως, όπως και να έχει, σε περίπτωση εκδήλωσης ισχυρών φαινομένων, καλό θα ήταν να περιορίσετε τις μετακινήσεις σας. Μια μικρή προσοχή δηλαδή.

Επίσης, στο επίκεντρο των ισχυρών καταιγίδων πιθανόν να βρεθούν και νομοί όπως η : Φωκίδα, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Κορινθία, η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Λακωνία, η Χαλκιδική, οι Σποράδες, τα δυτικά τμήματα των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων και περιοχές του Βορειοανατολικού Αιγαίου», σημειώνει ακόμη ο κ. Καλλιάνος.

ΟΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣΜε προβληματίζει λίγο η περίπτωση της Αττικής για μεθαύριο Πέμπτη. Τα προγνωστικά στοιχεία…

Posted by Γιάννης Καλλιάνος – Giannis Kallianos on Tuesday, July 2, 2024