Την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να απολογηθούν τα 13 άτομα, πλήρωμα της θαλαμηγού «Περσεφόνη», οι οποίοι φέρονται να ευθύνονται για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ύδρα τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής.

Το σκάφος είχε ναυλωθεί από τουρίστες, κυρίως Καζακστανούς, οι οποίοι μετά την άφιξη στη Βουλιαγμένη αναχώρησαν για την πατρίδα τους.

Ανάμεσα στους επιβάτες ήταν ένας καζακστανός ολιγάρχης με το όνομα Ντανιγιάρ Αμπουλγκαζίν. Είναι ο «υπολοχαγός» του Τιμούρ Κουλιμπαλίεφ, του επιχειρηματία και γαμπρού του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Ο Αμπουλγκαζίν φοίτησε στην ανώτατη σχολή της KGB στη Σοβιετική Ένωση στη Μόσχα αποφοιτώντας το 1991, ενώ εξελίχθηκε στα οικονομικά και στους επιχειρηματικούς κύκλους.

Σύμφωνα με τον κατάλογο των επιβατών στη θαλαμηγό βρισκόταν τόσο ο γιος του Αμπουλγκαζίν, όσο και η σύζυγός του η οποία βρίσκεται στο «τιμόνι» μεγάλου φιλανθρωπικού ιδρύματος στο Καζακστάν, μαζί με τον υποδιευθυντή της.

Έρευνα του OCCRP είχε αποκαλύψει ότι ο Ναζαρμπάγεφ έκρυβε τεράστιο πλούτο μέσω φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, με πολλά μέλη της οικογένειάς του να γίνονται πλούσιοι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Επιπλέον, στην «Περσεφόνη» βρίσκονταν η Ουμούτ Σαγιαχμέτοβα, διευθύνουσα σύμβουλος της Halyk Bank, ο σύζυγός της, Μπεμπέτ Σαγιαχμέτοφ, και η κόρη τους.