Αρχίζει τις επόμενες μέρες το «βραχιολάκι» ιχνηλάτησης στα νοσοκομεία, ενώ όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους «αυτό είναι ένα σύστημα στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης, το οποίο θα μας δώσει πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Καταρχήν πόσο περιμένουν οι πολίτες γιατί ακούμε πολύ μεγάλες αναμονές».
«Θα μπορούμε να έχουμε και κεντρικά ως υπουργείο Υγείας τους χρόνους αναμονής, αλλά και ο διοικητής του νοσοκομείου, έτσι ώστε αν υπάρχουν καθυστερήσεις οι οποίες προκλήθηκαν από την τοπική καθημερινή λειτουργία, να μπορεί να παρεμβαίνει ad hoc και να λύνονται ή και σε εμάς την πληροφορία ότι θα πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, αν έχουμε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση στον αξονικό στο νοσοκομείο “Γεννηματάς”, να το ενισχύσουμε με προσωπικό ή με κάποιον άλλο τρόπο για να υπάρχουν πιο γρήγορα διαγνώσεις. Αυτό θα ξεκινήσει πάλι από τα μεγάλα νοσοκομεία “Ευαγγελισμός”, “Κωνσταντοπούλειο”, “Αγία Όλγα” και στη συνέχεια θα επεκταθεί θα επεκταθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας», είπε ο ίδιος.
Στη συνέχεια όπως είπε: «Το σύστημα της ιχνηλάτησης στην ολοκλήρωση του έργου που θα είναι το τέλος του 2025 αρχές του 2026, θα δίνει και στον πολίτη την πληροφορία. Δηλαδή ο πολίτης θα μπορεί είτε με χρήση application το οποίο θα έχει στο κινητό του, είτε στο internet θα μπαίνει και θα δει ότι στο παθολογικό του «Ευαγγελισμού» έχει τόσο χρόνο αναμονής, στο καρδιολογικό στο «Κωνσταντοπούλειο» νοσοκομείο έχει 2 ώρες αναμονής έτσι ώστε να γνωρίζει από πριν και να μπορεί να κατευθυνθεί».
«Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού θα κάνουν κάποιες διοικητικές διαδικασίες»
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που ξεκίνησε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που θα βοηθάνε σε διαδικαστικά και διοικητικά θέματα καθώς και στη διαδικασία περιπλάνησης εντός του νοσοκομείου.
Όπως είπε: «Είναι κάτι το οποίο εφαρμόζεται στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ευρώπης. Όταν κάποιος φτάσει στα επείγοντα, είναι κάτι το οποίο δεν είχε προγραμματίσει και ο ασθενής και οι συνοδοί του βρίσκονται κάτω από μια πολύ στρεσογόνα κατάσταση και μπαίνουν σε έναν χώρο νοσοκομείου, ο οποίος είναι αρκετά δύσκολος και περίπλοκος. Εκεί θα υπάρχουν στα τρία νοσοκομεία που είναι και τα μεγαλύτερα στην εφημερία, οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που δεν θα κάνουν το ιατρικό ή το νοσηλευτικό κομμάτι, αλλά κάποιες διοικητικές διαδικασίες που υπάρχουν. Δηλαδή ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να γίνει μια ακτινογραφία, μπορεί να ζητήσει κάποια έγγραφα από το γραφείο κινήσεως. Οι εθελοντές αυτοί θα καθοδηγούν έτσι ώστε να κάνουν το χρόνο της παραμονής στα επείγοντα λίγο καλύτερο από ό, τι είναι αυτή τη στιγμή. Θα είναι στα τρία μεγάλα νοσοκομεία που θα το ξεκινήσουμε, στο “Αττικό”, στο “Γεννηματάς” και στον “Ευαγγελισμό” και ανάλογα θα κατευθύνουμε και τις δυνάμεις γιατί μπορεί να χρειαστούν διαφορετικές δυνάμεις στην απογευματινή βάρδια, λιγότεροι στην πρωινή ή στη βραδινή».
Στη «μάχη» των εφημεριών και τα Κέντρα Υγείας
«Έχουμε ήδη Κέντρα Υγείας που έχουν ξεκινήσει να εφημερεύουν μαζί με τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας που έχουν μπει δίνουν μια πολύ μεγάλη βοήθεια στα νοσοκομεία. Έχουμε το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας, Καλλιθέας, στο Λαύριο, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει και εφημερεύουν. Οι πολίτες μπορούν να μπαίνουν στο site του Υπουργείου Υγείας όπου εκεί γράφει και τα νοσοκομεία κάθε μέρα που εφημερεύουν και τα Κέντρα Υγείας και το ωράριό τους», είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Για τις εφημερίες των νοσοκομείων ανέφερε: Έχουμε ήδη συζητήσει δύο μέτρα τα οποία έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε και το σύστημα με τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και το ψηφιακό σύστημα ιχνηλάτησης. Η τρίτη κατεύθυνση είναι ότι έχουν ενισχυθεί και συνεχίζουν να ενισχύονται τον τελευταίο μήνα με 150 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, τα οποία είναι τοποθετημένα μόνο για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, άρα αυτή είναι μια πολύ μεγάλη ενίσχυση»
«Τοποθετούνται οι γιατροί, τελειώνουμε τις κρίσεις έχουμε προκηρύξει 17 θέσεις με πολύ μεγάλο αριθμό υποψηφίων και αυτοί θα τοποθετηθούν μέσα στον επόμενο μήνα στα νοσοκομεία. Η τέταρτη κατεύθυνση είναι η κατεύθυνση των οργανωτικών αλλαγών. Κάναμε αλλαγές στα νοσοκομεία και τα πρώτα αποτελέσματα είναι αρκετά θετικά. Έχουμε μια καλύτερη διασπορά των πολιτών, οι οποίοι πηγαίνουν στα επείγοντα και έχει βελτιωθεί η εικόνα στην πλειοψηφία των νοσοκομείων».
Ξεκινάει η αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες
«Εξαιρετικά σημαντική η έρευνα (του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου), την έχω δει και είμαστε σε επικοινωνία και σε συνεργασία με τον ΠΙΣ και να το συνδέσουμε και με το επόμενο θέμα το οποίο είναι η αξιολόγηση».
«Αυτό που έχουμε δει στο Υπουργείο Υγείας γιατί έχουμε και τις δικές μας έρευνες, έχουμε τους πολίτες οι οποίοι καταγράφουν και λένε τις αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχουμε δει να υπάρχει διαφορετικός βαθμός ικανοποίησης ή δυσαρέσκειας από το Εθνικό Σύστημα Υγείας με το αν κάποιος το έχει χρησιμοποιήσει ή όχι. Οι πολίτες οι οποίοι έχουν κάνει χρήση δηλαδή έχουν νοσηλευτεί, έχουν χειρουργηθεί, έχουν εξεταστεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχουν καλύτερη εικόνα από το εθνικό σύστημα από τη γενική εικόνα όταν ρωτήσουμε τον πληθυσμό».
«Ξεκινάμε ένα σύστημα αξιολόγησης, το οποίο όποιος πολίτης νοσηλευτεί στο νοσοκομείο με την έξοδό του από το νοσοκομείο θα λαμβάνει ένα sms, το οποίο θα έχει ένα σύνδεσμο, πατώντας σε αυτόν ή μέσα από τους κωδικούς του Taxisnet, θα μπορεί να μπαίνει μέσα και με ένα ερωτηματολόγιο με πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις, θα αξιολογεί την εμπειρία του στο νοσοκομείο. Θα αξιολογεί την υγειονομική φροντίδα όχι το ιατρικό κομμάτι. Αν ο γιατρός του εξήγησε τι έχει να κάνει το νοσοκομείο, αν φεύγοντας από το νοσοκομείο πήρε οδηγίες, αν το προσωπικό ήταν συνεργάσιμο, ευγενικό, αν η ξενοδοχειακή υποδομή ήταν ικανοποιητική. Είχαν σεντόνια στο νοσοκομείο; το φαγητό ήταν καλό; Από αυτό θα μπορούμε εμείς να λαμβάνουμε πληροφορία, να αξιολογούμε τη διοίκηση του νοσοκομείου, έτσι ώστε να φτάσουμε να μπορούμε να μετρήσουμε την ποιότητα και αφού τη μετρήσουμε την ποιότητα να μπορέσουμε να τη βελτιώσουμε».
Τι θα γίνει με το σύστημα Υγείας στις τουριστικές περιοχές
«Η χώρα διαχρονικά είχε πρόβλημα στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές. Έχουν δοθεί κίνητρα από την περσινή χρονιά. Τα κίνητρα αυτά είναι οικονομικά και έχουν σχέση με την περιοχή που βρίσκεται και τις ειδικότητες. Μπορεί να φτάσουν μέχρι και αύξηση 600 ευρώ το μήνα. Οι θέσεις που προκηρύξαμε και που διαχρονικά έβγαιναν άγονες, δηλαδή δεν υπήρχε κανείς υποψήφιος από τις 300 θέσεις καλύψαμε τα 2/3. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική πρόοδος. Θα μου πείτε υπάρχουν 100 θέσεις οι οποίες δεν καλύφθηκαν. Ναι, ισχύει, αλλά το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από τα περσινά».
Τέλος, όπως είπε: «Δεν έχουν καλυφθεί όλα τα κενά. Θα υπάρχουν ακόμη προβλήματα. Στην Κω, στη Δράμα, στη Φλώρινα συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα με τις θέσεις. Αλλά έχουμε καλύψει τα 2/3 των περιοχών που είχαμε δυσκολία τις προηγούμενες χρονιές. Το ίδιο είχε γίνει και όπως έχετε δει και πέρυσι ήταν μια πολύ καλύτερη χρονιά όσον αφορά στο ΕΚΑΒ. Έχει αναπτυχθεί ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο με τη βοήθεια και άλλων παραγόντων και της τοπικής κοινωνίας που έχουμε καλύψει. Ξέρετε, δεν μπορούμε να ξυπνήσουμε από τη μία μέρα στην άλλη και προβλήματα τα οποία υπάρχουν 40 χρόνια στη χώρα… θα είμαστε καλύτεροι όσο προχωράμε και είμαστε καλύτεροι όσο προχωράμε».