Είναι το… άλφα στο αλφαβητάρι της ασφάλειας του σπιτιού μας: η κύρια είσοδος πρέπει να είναι απροσπέλαστη. Κι αυτό γιατί με βάση τις στατιστικές αυτή είναι και η κύρια είσοδος για τους επίδοξους διαρρήκτες, οι οποίοι πρώτα ψάχνουν σημάδια αδυναμίας εκεί για να κάνουν τη δουλειά τους.

Για να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας στο θέμα αυτό, υπάρχουν βασικά μέτρα και μερικά tips που μπορούν να αποτρέψουν κάθε κακόβουλο.

  • Η πρώτη κίνηση στην οποία αξίζει να επενδύσετε, είναι η εγκατάσταση μιας πραγματικά στιβαρής πόρτας ασφαλείας. Επιλέξτε με βάση το υλικό κατασκευής της, τον τύπο θωράκισης, τον τύπο της κλειδαριάς, την πιστοποίηση και την εγγύηση. Μη διστάσετε να αφιερώσετε όσο χρόνο και χρήμα χρειάζεται, είναι πραγματικά το πρώτο και σημαντικότερο βήμα που μπορείτε να κάνετε για την ασφάλεια του σπιτιού σας.
  • Το βασικό εργαλείο του… καλού διαρρήκτη, είναι το αντικλείδι. Τι γίνεται, όμως, όταν η πόρτα δεν έχει την «κλασική» κλειδαριά, αλλά κλειδαριά με πληκτρολόγιο; Η απάντηση είναι «πολύ λίγα πράγματα» -γι’ αυτό και οι κλειδαριές με πληκτρολόγιο είναι από τα πιο δημοφιλή νέα gadget. Υπάρχουν σε διάφορους τύπους και μπορεί να ανοίγουν με την πληκτρολόγηση κωδικών, με την αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων, με κάρτα εισόδου κ.ά.
  • Πολλοί, για να δείξουν ότι στο σπίτι βρίσκεται κάποιος, αφήνουν το φως της εξώπορτας ανοιχτό. Κάποιος παρατηρητικός διαρρήκτης, όμως, μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό και να προσπαθήσει λίγο περισσότερο να δει αν συμβαίνει κάτι. Πιο ασφαλές μέτρο είναι η εγκατάσταση φωτός με αισθητήρα κίνησης. Αυτό ανάβει μόνο όταν εντοπίζει κίνηση, άρα αφενός ο χώρος φωτίζεται αυξάνοντας την πιθανότητα να αιφνιδιαστεί ένας απρόσκλητος επισκέπτης, αφετέρου λειτουργεί ακανόνιστα, δημιουργώντας αβεβαιότητα για το αν κάποιος είναι ή όχι στο σπίτι.
  • Ένα σύστημα παρακολούθησης με κάμερες είναι τέλεια επιλογή, όμως δεν είναι βέβαιο ότι όλοι μπορούμε να επενδύσουμε σε αυτό. Έτσι, μια ψεύτικη κάμερα ασφαλείας στην εξώπορτα, μπορεί να δώσει την ίδια αίσθηση. Για να είναι πιο αληθοφανής, επιλέξτε μοντέλο με λαμπάκι που αναβοσβήνει. Δεν είναι «απόλυτο» μέτρο ασφαλείας, όμως δίνει επιπλέον… πόντους σε συνδυασμό με άλλα μέτρα.
  • Οι περισσότεροι διαρρήκτες θα επιχειρήσουν να περάσουν από την κύρια είσοδο ακόμα και με το φως της μέρας αν δουν ότι δεν τους παρακολουθεί κανένας. Εδώ τη λύση μπορεί να δώσει ένα από τα πιο δημοφιλή gadget νέας γενιάς, η θυροτηλεόραση με βίντεο. Επιπλέον, στα πιο εξελιγμένα συστήματα, η θυροτηλεόραση μπορεί να στείλει μήνυμα στο κινητό σας, ενώ θα έχετε και το βίντεο του ατόμου που επιχείρησε τη διάρρηξη.
  • Μια ψεύτικη ταμπέλα που αναγράφει ότι «Ο χώρος παρακολουθείται… κ.λπ. κ.λπ.» ή ότι η τάδε εταιρεία security παρακολουθεί τον χώρο, επίσης μπορεί να φοβίσει τους ευκαιριακούς διαρρήκτες για να μην ασχοληθούν έστω και λίγο.
  • Αρκετές εξώπορτες έχουν γυάλινα μέρη, τα οποία μπορεί να είναι όμορφα, ταυτόχρονα όμως επιτρέπουν στον οποιονδήποτε να δει τι υπάρχει πίσω από την πόρτα. Αν το γυαλί της πόρτας είναι αρκετά διάφανο, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε μεμβράνη ασφαλείας, για να κάνετε πιο δύσκολη την… αδιάκριτη θέαση.
  • Ένα τρικ παλιό και αποτελεσματικό: αφήνουμε στην εξώπορτα ένα ζευγάρι παπούτσια. Με τον τρόπο αυτό δείχνουμε ότι κάποιος είναι μέσα στο σπίτι, άρα η διάρρηξη δεν είναι κάτι απλό.
  • Τηλεόραση, στερεοφωνικό, ραδιόφωνο: φεύγοντας, αφήστε αναμμένη όποια συσκευή είναι πιο κοντά στην εξώπορτα. Και εδώ στόχος είναι να δείξουμε ότι κάποιος είναι μέσα στο σπίτι.
  • Για το τέλος, μια λεπτομέρεια που δεν αποτρέπει τους διαρρήκτες, αλλά μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ώρα ανάγκης: φροντίστε ο αριθμός του σπιτιού σας να είναι καθαρός και τοποθετημένος σε ευδιάκριτο σημείο. Ο λόγος είναι ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να καλέσετε βοήθεια, η αστυνομία λ.χ. δεν θα χάσει χρόνο για να βεβαιωθεί ότι όντως βρίσκεται στο σημείο που πρέπει.

Διαβάστε σχετικά:

Όταν το σπίτι σας μπορεί να σας… κατασκοπεύει

Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει μια διακοπή ρεύματος στο σπίτι

Πόσο βοηθούν τα ατομικά συστήματα συναγερμού