Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι ειδικοί αναγνωρίζουν τη βαθιά σύνδεση ανάμεσα στο έντερο και το μυαλό. Η ιδέα ότι η διάθεσή μας επηρεάζει την πέψη – και αντίστροφα – έχει κερδίσει έδαφος, ενώ νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η διατροφή μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην ψυχική υγεία μας.
Όπως δήλωσε στο National Geographic ο Wolfgang Marx, αναπληρωτής διευθυντής του Food & Mood Centre στο Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Έρευνας Διατροφικής Ψυχιατρικής:
«Όπως αναγνωρίζουμε ότι η διατροφή παίζει ρόλο σε παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες ή ο διαβήτης, έτσι πλέον κατανοούμε ότι οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν και τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη διάθεση και τις ψυχικές διαταραχές».
Ποια τρόφιμα επιδεινώνουν την ψυχική υγεία
Σύμφωνα με μελέτη του 2024, στην οποία συμμετείχε ο Marx, οι δίαιτες πλούσιες σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και φτωχές σε θρεπτικά συστατικά συνδέονται σταθερά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους.
Συγκεκριμένα, η έρευνα, την οποία επικαλείται το Vice, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η αυξημένη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία – ιδίως καρδιομεταβολικά προβλήματα, κοινές ψυχικές διαταραχές και αυξημένη θνησιμότητα».
Οι παραδοσιακές δίαιτες προστατεύουν την ψυχολογία
Το 2022, το Harvard Health δημοσίευσε άρθρο για την «διατροφική ψυχιατρική», παρουσιάζοντας μελέτες που δείχνουν ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης είναι 25% έως 35% χαμηλότερος σε όσους ακολουθούν παραδοσιακές δίαιτες, όπως η μεσογειακή ή η ιαπωνική, σε σύγκριση με τη δυτικού τύπου διατροφή.
Όπως εξηγεί το άρθρο, αυτό συμβαίνει επειδή οι παραδοσιακές δίαιτες είναι πλούσιες σε λαχανικά, φρούτα, μη επεξεργασμένα δημητριακά, ψάρια και θαλασσινά, ενώ περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες άπαχου κρέατος και γαλακτοκομικών.
Αντίθετα, απουσιάζουν τα επεξεργασμένα και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς και τα πρόσθετα σάκχαρα – βασικά στοιχεία της σύγχρονης δυτικής διατροφής. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα φυσικά τρόφιμα είναι ζυμωμένα, λειτουργώντας έτσι ως φυσικά προβιοτικά, ωφελώντας το μικροβίωμα του εντέρου.
Τρώτε λιγότερο επεξεργασμένα – ζήστε πιο χαρούμενα
Αν και προφανώς η διατροφή δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την ψυχική κατάσταση, η υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης και της γενικής ψυχικής υγείας. Η αλλαγή ξεκινάει από το πιάτο μας.