Τα κάστανα συγκαταλέγονται στην ευρύτερη κατηγορία των ξηρών καρπών, ξεχωρίζοντας για τις χαμηλές τους θερμίδες συγκριτικά με άλλους ξηρούς καρπούς. Ενδεικτικά, τα 100 γραμμάρια βραστά/ψητά κάστανα έχουν 215 θερμίδες, ενώ τα καρύδια και τα φιστίκια Αιγίνης στην ίδια ποσότητα έχουν 620 και 580 θερμίδες αντίστοιχα.
Τα κάστανα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C. Δεν περιέχουν γλουτένη και έχουν μηδενικά λιπαρά. Περιέχουν νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α και φολικό οξύ, παρέχοντας έτσι όλα τα απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία στον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχουν επίσης υδατάνθρακες, μέρος των οποίων είναι σάκχαρα και φυτικές ίνες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελείται από νερό. Συνεπώς τα κάστανα έχουν σπουδαία διατροφική αξία και ιδιότητες.
Υλικά (4 μερίδες)
- 400 γρ. κάστανα βρασμένα, ολόκληρα ή κομμένα στη μέση
- 1 πράσο σε λεπτές ροδέλες
- 2 καρότα σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
- 2 κλωνάρια σέλερι σε ροδέλες
- 1 lt & 300 ml νερό
- 1/2 κ.γ. κουρκουμά
- 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κούπα κρέμα καρύδας
- πιπέρι, αλάτι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι και το πράσο.
- Βήμα 2: Ύστερα από 3-4’, προσθέτουμε το νερό, τα καρυκεύματα (σκόρδο, κουρκουμά, καπνιστή πάπρικα, μοσχοκάρυδο) και τα κάστανα, και τα αφήνουμε να βράσουν για 15’ περίπου.
- Βήμα 3: Προσθέτουμε την κρέμα καρύδας, αφήνουμε να πάρει μια βράση και με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ κάνουμε την σούπα μας βελουτέ.
- Βήμα 4: Αποσύρουμε από τη φωτιά και απολαμβάνουμε.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 290 kcal
- Υδατάνθρακες: 24 γρ.
- Πρωτεΐνη: 13 γρ.
- Λιπαρά: 9,3 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 2,9 γρ.
- Φυτικές ίνες: 5,9 γρ.