Υλικά
- 1 μικρό ποτήρι κονιάκ
- 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη η θρυμματισμένο στο μίξερ ή στο γουδί)
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 2 κουταλάκια του τσαγιού μπέικιν πάουντερ
- 1 ποτήρι μπύρας
- 2 ποτήρια ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι
- 1 κιλό αλεύρι απλό
- Για την επικάλυψη
- 1/2 κιλό καρύδια τριμμένα αναμειγμένα με ζάχαρη και κανέλα
- Για το σιρόπι:
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια μέλι
- 2 φλιτζάνια νερό
Εκτέλεση
- Τοποθετήστε όλα τα κύρια συστατικά, εκτός από το αλεύρι και τα καρύδια, σε μίξερ μέχρι να αναμιχθεί καλά.
- Τοποθετήστε το μείγμα σε μια πλαστική και προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας παράλληλα μέχρι να επιτευχθεί η κατάλληλη ζύμη για το ψήσιμο.
- Καλούπι, το κλασικό καλούπι στα μελομακάρονα είναι οβάλ, περίπου 6×3 εκατοστά, για διακόσμηση εάν έχουμε ένα κρυστάλλινο πιατάκι του γλυκού με σχέδια μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν σφραγίδα πιέζοντας τη βάση του απαλά πάνω στο μελομακάρονο.
- Τοποθετήστε τα μελομακάρονα στο φούρνο πάνω σε λαμαρίνες επικαλυμμένες με λίγο λάδι, ψήνουμε σε 180 βαθμούς μέτριο φούρνο μέχρι να πάρουν απαλό χρυσό καφετί χρώμα.
- Ενώ τα μελομακάρονα μαγειρεύονται προετοιμάστε το σιρόπι βάζοντας όλα τα συστατικά σε μια κατσαρόλα με σιγανό βρασμό.
- Όταν το σιρόπι γίνει παχύρρευστο είναι έτοιμο για το πασπάλισμα.