Υλικά
- Για τη ζύμη
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά (σκόνη)
- 1/4 κούπα καφέ ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι διαλυμένο σε περίπου 1½ ποτήρι νερό χλιαρό
- 750 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
- 1/2 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
- Για τη γέμιση
- 3 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
- 3 ξερά κρεμμύδια
- 2 χρωματιστές πιπεριές
- 1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη
- λίγες ψιλοκομμένες ελιές
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Πασπαλίζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τρίβουμε, και ανακατεύουμε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά, με τα δάχτυλα.
Σταδιακά προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη που δεν κολλάει στα χέρια.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ. Βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ν’ ανέβει περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα.
Για τη συναρμολόγηση ζύμης – γέμισης
Στο μεταξύ αφαιρούμε τους σπόρους από τις ντομάτες και τα υγρά τους και τις ψιλοκόβουμε σε καρέ. Κόβουμε και τα κρεμμύδια και τις πιπεριές επίσης σε καρέ. Μόλις ανέβει (διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη) λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα 36 εκ. ή το ρηχό ταψί του φούρνου.
Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Τοποθετούμε επάνω τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι, πιπεριές και τις ελιές ψιλοκομμένες.
Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε την πίτα. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, για 50 λεπτά και μέχρι να ροδίσει.