Υλικά
- Για το χαλβά
- 1 κιλό ταχίνι από 100% πολτοποιημένο σουσάμι
- 700 γραμμάρια ζάχαρη
- 100 ml νερό
- Για τη γέμιση
- φιστίκια αιγίνης αποφλοιωμένα
- 1κουταλιά του γλυκού βανίλια σκόνη
- 2 κουταλιές του γλυκού κακάο
- 1 ολόκληρη σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
- Για το γλάσο επικάλυψης
- 2 κουταλιές σούπας σπορέλαιο
- 2 κουβερτούρες
Εκτέλεση Για το γλάσο Ρίχνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα μαζί με το σπορέλαιο, τη λιώνουμε και καλύπτουμε το κέικ. Για το χαλβά Σε μία κατσαρόλα, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να γίνει καραμέλα στους 125 βαθμούς (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ζάχαρης). Για καλύτερο αποτέλεσμα, μετά τους 110 βαθμούς αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνουμε την καραμέλα σε ένα μεγάλο ανοξείδωτο μπολ πάνω στο ταχίνι. Αναδεύουμε το μείγμα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήσουμε μια σπάτουλα μαρίζ (από σιλικόνη) και ανακατεύουμε. Για τη γέμιση Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα μέχρι να γίνει ρευστή. Προσθέτουμε τη βανίλια, τη λιωμένη κουβερτούρα, το κακάο, τα φιστίκια και αναδεύουμε λίγο ακόμη. Βάζουμε το χαλβά σε παραλληλόγραμμο καλούπι. Τον αφήνουμε αρκετές ώρες να κρυώσει. Τον βγάζουμε από το καλούπι και ρίχνουμε από πάνω το γλάσο σοκολάτας. Αφήνουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες ακόμα μέχρι να στεγνώσει από πάνω το γλάσο και σερβίρουμε.