Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 3 πορτοκάλια
  • 5 αυγά
  • 220 γρ. γιαούρτι
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκή ζάχαρη
  • 1 κ. σ. μπέικιν πάουντερ
  • Για το σιρόπι: 2 φλ. τσαγιού λευκή ζάχαρη, 1 1/2 φλ. τσαγιού νερό, 1 κ. γλ. κανέλα αλεσμένη, 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

Εκτέλεση

  1. Ανακατέψτε 2 φλιτζάνια ζάχαρη, νερό και κανέλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Στύψτε το χυμό πορτοκαλιού και προσθέστε τα μισά πορτοκάλια. Φέρτε σε βρασμό και βράστε δυνατά για 8 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει όσο ετοιμάζετε το κέικ.
  2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώστε ελαφρά ένα ταψί.
  3. Σκίστε κάθε φύλλο σε κομματάκια και στοιβάξτε τα στο ταψί. Αφήστε τα τεμαχισμένα φύλλα να στεγνώσουν λίγο, ενώ ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά. Κόψτε 1 πορτοκάλι στη μέση και κόψτε το 1 μισό σε πολύ λεπτά μισοφέγγαρα για να γαρνίρετε το γλυκό. Ξεφλουδίστε και στύψτε σε χυμό τα υπόλοιπα 2 1/2 πορτοκάλια.
  4. Συνδυάστε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπλέντερ ή σε ένα επεξεργαστή τροφίμων. Χτυπήστε τα σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 2 λεπτά. Ρίξτε το μείγμα πορτοκαλιού και αυγών πάνω από τα τεμαχισμένα φύλλα στο ταψί. Ανακατέψτε απαλά τα πάντα για να διασφαλίσετε ότι το μείγμα αυγών είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο. Γαρνίρετε το γλυκό με τις φέτες πορτοκαλιού.
  5. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα η κορυφή και να σταθεροποιηθεί η γέμιση, περίπου 45 λεπτά. Βγάλτε από το φούρνο και περιχύστε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφήστε το στην άκρη για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του σιροπιού. Κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε.