Υλικά

  • 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο
  • 9 ολόκληρα μπισκότα διαίτης
  • 1/4 φλ. τσαγιού σκούρα καστανή ζάχαρη
  • 1/4 κ. γλ. θαλασσινό αλάτι
  • Για τη γέμιση:
  • 2 1/2 κ. γλ. ζελατίνη χωρίς γεύση
  • 1 κ. σ. κρύο νερό
  • 250 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φλ. τσαγιού γιαούρτι πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 πρέζα λευκή ζάχαρη
  • 1 κ. σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ. γλ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Για το γαρνίρισμα:
  • 4 φλ. τσαγιού φρέσκα βατόμουρα
  • 3 κ. σ. σκούρα καστανή ζάχαρη
  • 2 κ. σ. σπόρους παπαρούνας (προαιρετικά)
  • 2 κ. σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ. γλ. ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Ζεστάνετε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να σχηματιστούν καφέ κομμάτια στον πάτο, 15 έως 17 λεπτά. Μην ανεβάσετε τη φωτιά για να προσπαθήσετε να φτάσετε πιο γρήγορα -θα καταλήξετε με καμένο βούτυρο.
  2. Εντωμεταξύ, χτυπήστε στο μούλτι τα μπισκότα, την καστανή ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να γίνουν ψίχουλα. Ρίξτε προσεκτικά το βούτυρο στο μείγμα με τα ψίχουλα, ενώ ο επεξεργαστής τροφίμων λειτουργεί.
  3. Πιέστε το μείγμα στον πάτο και τα τοιχώματα μιας φόρμας τάρτας με αποσπώμενο πάτο. Παγώστε για 1 ώρα ή καταψύξτε για 20 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί.
  4. Ανακατέψτε τη ζελατίνη και το κρύο νερό σε ένα μικρό μπολ. Αφήστε το να σταθεί για 5 λεπτά και, στη συνέχεια, βάλτε το σε φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη, περίπου 10 δευτερόλεπτα.
  5. Χτυπήστε το τυρί κρέμα σε ένα μπολ με ένα ηλεκτρικό μίξερ για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε το γιαούρτι, τη λευκή ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και τη βανίλια.
  6. Χτυπήστε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα και στη συνέχεια προσθέστε τη ζελατίνη. Ρίξτε το μείγμα στην παγωμένη κρούστα και τοποθετήστε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί, περίπου 2 ώρες.
  7. Ανακατέψτε τα βατόμουρα, την καστανή ζάχαρη, τους σπόρους παπαρούνας, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα λεμονιού και γαρνίρετε ομοιόμορφα με την επικάλυψη το cheesecake.