Ο Άντναν Κασάρ, πρώην πρωταθλητής ιππασίας της Συρίας, αποκάλυψε για πρώτη φορά την τραγική ιστορία του, περιγράφοντας πώς βρέθηκε φυλακισμένος και βασανισμένος για 21 χρόνια επειδή νίκησε τον μεγαλύτερο αδερφό του Μπασάρ αλ Άσαντ, Μπασέλ, σε έναν αγώνα.

Ο Κασάρ ήταν μια διακεκριμένη φυσιογνωμία στον αθλητισμό της Συρίας, έχοντας κατακτήσει πολλά χρυσά μετάλλια και ηγούμενος της εθνικής ομάδας ιππασίας στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το 1993, κατά τη διάρκεια του τρίτου διεθνούς πρωταθλήματος ιππασίας στη Λατάκια, η άψογη εμφάνισή του χάρισε τη νίκη στην ομάδα.

Η φιλία του με τον Μπασέλ αλ Άσαντ φαινόταν στενή, αλλά η επιτυχία του στον συγκεκριμένο αγώνα προκάλεσε, όπως φαίνεται, την οργή του τότε διαδόχου της προεδρίας της Συρίας, ο οποίος είχε αποτύχει στον ίδιο αγώνα.

Η αρχή του εφιάλτη

«Το πλήθος με σήκωσε στους ώμους. Ήταν μια στιγμή καθαρής χαράς, αλλά για τον Μπασέλ δεν ήταν το ίδιο. Αυτή η ημέρα σημάδεψε την αρχή του εφιάλτη μου», δήλωσε ο Κασάρ.

Λίγο μετά τον αγώνα, ο Κασάρ συνελήφθη με ασαφείς κατηγορίες, οι οποίες όπως ανέφερε, ήταν κατασκευασμένες λόγω της ζήλιας του Μπασέλ.

Χρόνια βασανιστηρίων

Ακολούθησε μια φρικτή περίοδος κράτησης με συνεχή βασανιστήρια και ψυχολογική βία. «Κρατήθηκα υπόγεια για έξι μήνες, με χτυπούσαν ασταμάτητα και με ανέκριναν χωρίς τέλος», αφηγήθηκε.

Μεταφέρθηκε στη διαβόητη φυλακή Σέντναγια, γνωστή ως «σφαγείο ανθρώπων», όπου, όπως είπε, «τα βασανιστήρια έγιναν ακόμη χειρότερα». Όπως αναφέρει το skynews η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τον θάνατο του Μπασέλ σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1994.

«Με κατηγορούσαν για τον θάνατό του», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «κάθε χρόνο, την επέτειο του θανάτου του, τα βασανιστήρια γίνονταν πιο σφοδρά».

Ο Κασάρ πέρασε επίσης 7,5 χρόνια στη φυλακή Ταντούρ, γνωστή για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Περιέγραψε της στιγμές φρίκης που βίωσε, όπως τη διάτρηση του αυτιού του το πρωί και το σπάσιμο της γνάθου του το βράδυ της ίδιας ημέρας.

«Για μια προσευχή, με μαστίγωσαν 1.000 φορές. Τα πόδια μου είχαν διαλυθεί, τα κόκαλά μου φαίνονταν» είπε.

Διεθνής πίεση και απελευθέρωση

Παρά τις προσπάθειες ακτιβιστών να αναδείξουν την υπόθεσή του μετά την έναρξη της συριακής επανάστασης, το όνομά του εξαιρούνταν συνεχώς από τα διατάγματα αμνηστίας.

Τελικά, ο Κασάρ απελευθερώθηκε στις 16 Ιουνίου 2014, έπειτα από έντονες διεθνείς πιέσεις, σχεδόν 22 ετών μετά τη σύλληψή του.

Η σιωπή που «έσπασε»

Μέχρι πρόσφατα, ο Κασάρ παρέμενε σιωπηλός, φοβούμενος ότι οποιαδήποτε δημόσια αναφορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα σύλληψη. Ωστόσο, αποφάσισε να μιλήσει μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, περιγράφοντας την απίστευτη ταλαιπωρία που υπέστη.

«Μετά από χρόνια φυλάκισης, βασανιστηρίων και αδικίας, η επανάσταση κατάφερε να ρίξει το δικτατορικό καθεστώς», πρόσθεσε.