Υλικά

  • 4 φέτες μπέικον, χοντροκομμένες
  • 2 κ. σ. ανάλατο βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 1 μέτριο καρότο, χοντροκομμένο
  • 1 μικρό πράσο καθαρισμένο καλά, χοντροκομμένο
  • 1 κοτσάνι σέλινο, χοντροκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 6 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου (ή ζωμό λαχανικών)
  • 500 γρ. μαγειρεμένα αποφλοιωμένα κάστανα (περίπου 3 φλιτζάνια), χοντροκομμένα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κλαδάκι θυμάρι
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 1/2 κ. γλ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, μαγειρέψτε το μπέικον μέχρι να λιώσει και να γίνει τραγανό, 8 έως 10 λεπτά. Μεταφέρετε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει. Μόλις κρυώσει αρκετά για να το χειριστείτε, θρυμματίστε το για να το γαρνίρετε μετά.
  2. Αδειάστε όλο το λίπος εκτός από 1 κουταλάκι του γλυκού. Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέστε το βούτυρο, το κρεμμυδάκι, το καρότο, το πράσο, το σέλινο και το σκόρδο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν, 5-7 λεπτά.
  3. Προσθέστε το ζωμό, τα κάστανα ή τον πουρέ κάστανων, το φύλλο δάφνης και το θυμάρι- αφήστε τα να πάρουν μια βράση.
  4. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και μαγειρέψτε, ελαφρώς σκεπάζοντας με καπάκι, μέχρι τα κάστανα να μαλακώσουν πολύ, περίπου 30 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς.
  5. Πετάξτε το φύλλο δάφνης και το θυμάρι. Δουλεύοντας σε δόσεις, πολτοποιήστε προσεκτικά τη σούπα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει λεία.
  6. Επιστρέψτε τη σούπα στην κατσαρόλα και τοποθετήστε τη σε μέτρια φωτιά.
  7. Ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι κατά βούληση. Μαγειρέψτε μέχρι η σούπα να είναι ελαφρώς πηχτή, περίπου 5 λεπτά ακόμα, προσθέτοντας περισσότερο ζωμό για να αποκτήσει την επιθυμητή ρευστότητα.
  8. Γαρνίρετε με θρυμματισμένο μπέικον και σχοινόπρασο.