Υλικά
- 4 μέτριες πατάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
- 3 κ. σ. βούτυρο
- 3 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ. γλ. αλάτι
- 2 φλ. τσαγιού γάλα
- 1 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί τσένταρ
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βουτυρώστε ένα πυρέξ.
- Στρώστε το 1/2 των πατατών στη βάση του πυρέξ και αλατοπιπερώστε. Στρώστε από πάνω φέτες κρεμμυδιού και στη συνέχεια τις υπόλοιπες πατάτες. Αλατοπιπερώστε και πάλι.
- Λιώστε το βούτυρο σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Χτυπήστε σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, περίπου για 1 λεπτό.
- Προσθέστε σταδιακά το γάλα, περίπου 1/4 φλιτζανιού τη φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη -η σταδιακή προσθήκη και το χτύπημα του γάλακτος θα σας βοηθήσει να αποφύγετε σβώλους στη σάλτσα σας.
- Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να πήξει, για 3 έως 5 λεπτά. Προσθέστε το τυρί και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει, για 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Ρίξτε τη σάλτσα τυριού πάνω από τις πατάτες και καλύψτε με αλουμινόχαρτο.
- Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν και η σάλτσα να φουσκώσει, περίπου 1 1/2 ώρα.