Υλικά

  • 1 κιλό ώριμα σύκα, κομμένα στα τέσσερα
  • Το ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 400 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • Το χυμό από 1 λεμόνι και λωρίδες ξύσματος για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Βάλτε τα σύκα και 150ml νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Αφήστε τα να σιγοβράσουν και βράστε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ή μέχρι τα σύκα να μαλακώσουν και να βγάλουν τους χυμούς τους.
  2. Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Αφήστε τα να πάρουν βράση ανακατεύοντας τακτικά για περίπου 5- 7 λεπτά ή μέχρι να πήξει το μείγμα, αφαιρώντας τυχόν αφρό που ανεβαίνει στην επιφάνεια.
  3. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε στην άκρη για 10 λεπτά.
  4. Βάλτε το μείγμα σε αποστειρωμένα βάζα. Σφραγίστε με τα καπάκια και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς.