Υλικά
- 1 κιλό ώριμα σύκα, κομμένα στα τέσσερα
- Το ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
- 400 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- Το χυμό από 1 λεμόνι και λωρίδες ξύσματος για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Βάλτε τα σύκα και 150ml νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Αφήστε τα να σιγοβράσουν και βράστε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ή μέχρι τα σύκα να μαλακώσουν και να βγάλουν τους χυμούς τους.
- Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Αφήστε τα να πάρουν βράση ανακατεύοντας τακτικά για περίπου 5- 7 λεπτά ή μέχρι να πήξει το μείγμα, αφαιρώντας τυχόν αφρό που ανεβαίνει στην επιφάνεια.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε στην άκρη για 10 λεπτά.
- Βάλτε το μείγμα σε αποστειρωμένα βάζα. Σφραγίστε με τα καπάκια και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς.