Υλικά

  • 3 μεγάλες μπανάνες, ξεφλουδισμένες και κομμένες κατά μήκος
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ανάλατο βούτυρο
  • 3/4 του φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
  • 1 1/2 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2/3 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ. γλ. αλεσμένο τζίντζερ
  • 1/2 κ. γλ. αλεσμένη κανέλα
  • 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
  2. Λιώστε 1 φλιτζάνι βούτυρο με την καστανή ζάχαρη σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας. Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια στο λιωμένο μείγμα βουτύρου- ζάχαρης και ανακατέψτε.
  3. Λαδώστε μια μεγάλη στρογγυλή φόρμα για κέικ. Ρίξτε το μείγμα ζάχαρης στη φόρμα του κέικ και απλώστε το ομοιόμορφα στον πάτο. Τοποθετήστε τις μπανάνες πάνω από το μείγμα.
  4. Χτυπήστε το υπόλοιπο βούτυρο με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε το αυγό και την υπόλοιπη βανίλια ανακατεύοντας. Ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το τζίντζερ και την κανέλα, ενώ ανακατεύετε. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος στη ζύμη του κέικ και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  5. Ρίξτε το μείγμα πάνω από τις μπανάνες και απλώστε ομοιόμορφα.
  6. Ψήστε το κέικ για 1 ώρα ή μέχρι να βγει καθαρή μία οδοντογλυφίδα από το κέντρο. Αφήστε το κέικ να κρυώσει στο ταψί για 15 λεπτά.
  7. Αναποδογυρίστε το κέικ σε πιατέλα, κόψτε σε φέτες και σερβίρετε.