Υλικά
Όταν έχουμε να καραμελώσουμε μεγάλες ποσότητες κρεμμυδιού, γνωρίζουμε ότι πρέπει να περάσουμε τουλάχιστον μία ώρα στην κουζίνα, ανακατεύοντας περιοδικά. Κι όμως, το ίδιο ακριβώς γίνεται αν τα βάλουμε στον φούρνο. Γλιτώνοντας από τους περιττούς μπελάδες δηλαδή. Κόβουμε λοιπόν τα κρεμμύδια (έστω 4 κρεμμύδια εδώ) σε μεγάλες και χοντρές φέτες και τα βάζουμε σε ένα ρηχό ταψί. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και πέντε κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Αν θέλουμε περισσότερη γεύση, καρυκεύουμε με τα μυρωδικά της αρεσκείας μας, όπως σκελίδες σκόρδο ή θυμάρι, προσθέτοντας υποχρεωτικά 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη, ώστε να διευκολύνουμε τη διαδικασία του καραμελώματος. Ανακατεύουμε καλά τα κρεμμύδια με τα υλικά στο ταψί, ώστε να πάνε παντού τα συστατικά. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου στους 190 βαθμούς Κελσίου. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε πια είναι να ανοίξουμε 2-3 φορές τον φούρνο για ένα ελαφρύ ανακάτεμα. Αν στο τέλος της ώρας δεν έχει επιτευχθεί ο βαθμός του καραμελώματος που αποζητάμε, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για λίγο ακόμα, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας…