Υλικά

  • 800 γρ ώριμες ντομάτες
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 αγγούρι
  • 50 γρ ψίχα μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml ξύδι
  • πράσινο πιπέρι
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Αρχικά, βάζετε την ψίχα του ψωμιού σε ένα μπολ, προσθέτετε λίγο νερό και το ξύδι και αφήνετε για λίγο το ψωμί να απορροφήσει τα υγρά.
  2. Στραγγίζετε το ψωμί και κρατάτε στην άκρη. Πλένετε τις ντομάτες, τις κόβετε σε 4 κομμάτια και αφαιρείτε τους σπόρους.
  3. Πλένετε το αγγούρι, το καθαρίζετε και το κόβετε σε ροδέλες.
  4. Πλένετε τις πιπεριές, τις κόβετε σε 4 κομμάτια και αφαιρείτε τους σπόρους και τις ίνες και τις κόβετε σε λωρίδες. Ξεφλουδίζετε το σκόρδο.
  5. Βάζετε αλάτι και πιπέρι στα λαχανικά και τα βάζετε στο μπλέντερ, προσθέτετε το ελαιόλαδο και λίγο νερό και ανακατεύετε μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
  6. Περνάτε το μείγμα μέσα από ένα κόσκινο για να αφαιρέσετε τα κομμάτια από φλούδες και σπόρους.
  7. Βάζετε ξανά το μείγμα στο μίξερ, προσθέτετε το ψωμί, αφού το στραγγίσετε καλά, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και ξύδι, αν χρειάζεται, ανάλογα με το γούστο σας και ανακατεύετε πάλι.
  8. Κρατήστε το γκασπάτσο στο ψυγείο για τουλάχιστον μια-δυο ώρες, μιας και σερβίρεται πολύ κρύο.