Υλικά
- 800 γρ ώριμες ντομάτες
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 αγγούρι
- 50 γρ ψίχα μπαγιάτικο ψωμί
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 50 ml ελαιόλαδο
- 30 ml ξύδι
- πράσινο πιπέρι
- αλάτι
Εκτέλεση
- Αρχικά, βάζετε την ψίχα του ψωμιού σε ένα μπολ, προσθέτετε λίγο νερό και το ξύδι και αφήνετε για λίγο το ψωμί να απορροφήσει τα υγρά.
- Στραγγίζετε το ψωμί και κρατάτε στην άκρη. Πλένετε τις ντομάτες, τις κόβετε σε 4 κομμάτια και αφαιρείτε τους σπόρους.
- Πλένετε το αγγούρι, το καθαρίζετε και το κόβετε σε ροδέλες.
- Πλένετε τις πιπεριές, τις κόβετε σε 4 κομμάτια και αφαιρείτε τους σπόρους και τις ίνες και τις κόβετε σε λωρίδες. Ξεφλουδίζετε το σκόρδο.
- Βάζετε αλάτι και πιπέρι στα λαχανικά και τα βάζετε στο μπλέντερ, προσθέτετε το ελαιόλαδο και λίγο νερό και ανακατεύετε μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
- Περνάτε το μείγμα μέσα από ένα κόσκινο για να αφαιρέσετε τα κομμάτια από φλούδες και σπόρους.
- Βάζετε ξανά το μείγμα στο μίξερ, προσθέτετε το ψωμί, αφού το στραγγίσετε καλά, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και ξύδι, αν χρειάζεται, ανάλογα με το γούστο σας και ανακατεύετε πάλι.
- Κρατήστε το γκασπάτσο στο ψυγείο για τουλάχιστον μια-δυο ώρες, μιας και σερβίρεται πολύ κρύο.