Υλικά
- 2 κιλά χταπόδι καθαρισμένο
- 1 φλ. νερό
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 ξυλάκια κανέλα
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 1 κιλό ξηρά κρεμμύδια
- ½ κουταλάκι κόκκους μαύρο πιπέρι
- 1 ½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
- 1/3 φλ. ξίδι
Εκτέλεση
- Προτιμήστε να πάρετε μικρά χταπόδια. Αν είναι μεγάλο το κόβετε σε μικρά κομμάτια για να ψηθεί πιο εύκολα.
- Σε μία κατσαρόλα βάζετε το χταπόδι, το νερό, τα φύλλα δάφνης και την κανέλα.
- Όταν κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο, σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε για 50 λεπτά. Κατά διαστήματα ανακατεύετε.
- Ανοίγετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το βράσιμο για ακόμα 20 λεπτά περίπου μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό.
- Βάζετε τους κόκκους μαύρου πιπεριού σε ένα σακουλάκι και τους χτυπάτε με ένα πλάστη ή μπάτη κρέατος. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα χοντροαλέσετε.
- Παράλληλα, ξεφλουδίζετε τα κρεμμύδια, τα κόβετε στα τέσσερα και μετά σε χοντρές φέτες.
- Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι.
- Το πασπαλίζετε με μία πρέζα αλάτι και το αφήνετε να πάρει χρώμα, για περίπου 10-15 λεπτά. Αυτή θα είναι και η νοστιμιά του.
- Προσθέτετε τα κρεμμύδια στο ψημένο χταπόδι και βάζετε τους κόκκους μαύρου πιπεριού και σβήνετε με το κρασί.
- Βράζετε για 1-2 λεπτά και προσθέτετε το ξίδι. Συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και να δέσει η σάλτσα.