Υλικά

  • 2 κιλά χταπόδι καθαρισμένο
  • 1 φλ. νερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 ξυλάκια κανέλα
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό ξηρά κρεμμύδια
  • ½ κουταλάκι κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 1 ½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1/3 φλ. ξίδι

Εκτέλεση

  1. Προτιμήστε να πάρετε μικρά χταπόδια. Αν είναι μεγάλο το κόβετε σε μικρά κομμάτια για να ψηθεί πιο εύκολα.
  2. Σε μία κατσαρόλα βάζετε το χταπόδι, το νερό, τα φύλλα δάφνης και την κανέλα.
  3. Όταν κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο, σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε για 50 λεπτά. Κατά διαστήματα ανακατεύετε.
  4. Ανοίγετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το βράσιμο για ακόμα 20 λεπτά περίπου μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό.
  5. Βάζετε τους κόκκους μαύρου πιπεριού σε ένα σακουλάκι και τους χτυπάτε με ένα πλάστη ή μπάτη κρέατος. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα χοντροαλέσετε.
  6. Παράλληλα, ξεφλουδίζετε τα κρεμμύδια, τα κόβετε στα τέσσερα και μετά σε χοντρές φέτες.
  7. Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι.
  8. Το πασπαλίζετε με μία πρέζα αλάτι και το αφήνετε να πάρει χρώμα, για περίπου 10-15 λεπτά. Αυτή θα είναι και η νοστιμιά του.
  9. Προσθέτετε τα κρεμμύδια στο ψημένο χταπόδι και βάζετε τους κόκκους μαύρου πιπεριού και σβήνετε με το κρασί.
  10. Βράζετε για 1-2 λεπτά και προσθέτετε το ξίδι. Συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και να δέσει η σάλτσα.