Υλικά
- 3 φλιτζάνια γραβιέρα
- 4 βραστές πατάτες
- 5-6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τις πατάτες και τις βράζετε για 25 λεπτά. Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο να λιώσει και να ζεσταθεί.
- Στη συνέχεια σε μπολ ρίχνετε το γάλα και προσθέτετε λίγο – λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Αποσύρετε από την εστία και ρίχνετε 4-5 κουταλιές γραβιέρα τριμμένη, λίγο αλατοπίπερο, λίγο μοσχοκάρυδο και τέλος το αβγό. Ανακατεύετε να ενωθούν καλά τα υλικά και είναι έτοιμη η μπεσαμέλ.
- Έπειτα με ένα πινελάκι αλείφετε με λίγο λάδι ένα μέτριο πυρέξ και στρώνετε τις βραστές πατάτες κομμένες σε ροδέλες.
- Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και ρίχνετε από πάνω το ζαμπόν ψιλοκομμένο και λίγη τριμμένη γραβιέρα. Από πάνω ρίχνετε την μπεσαμέλ και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά μέχρι να ροδίσει.