Υλικά
- 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 1 και 1/4 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1/2 λίτρο γάλα
- 1/2 φλιτζάνι μαργαρίνη λιωμένη
- 2 αβγά
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
- Διαλύστε την μαγιά στο χλιαρό νερό. Ρίξτε το μισό αλεύρι στο κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ, ρίξτε τη ζάχαρη, το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι, τα αβγά και τη μαργαρίνη.
- Ζυμώστε με το γάντζο του μίξερ προσθέτοντας λίγο-λίγο όσο αλεύρι χρειαστεί για να γίνει μία ζύμη ελαστική και λεία.
- Αφήστε τη σκεπασμένη σε ζεστό και υγρό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Μετά πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ανοίξτε τη σε φύλλο, πάχους 1 εκ. περίπου, σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Παράλληλα ετοιμάζετε τη γέμιση του κιμά.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι, σοτάρετε σε ζεστό λάδι το κιμά με το κρεμμύδι, σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτετε το πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλ. χλιαρό νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
- Σκεπάζετε το τηγάνι και βράζετε το κιμά σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πιεί τα υγρά του.
- Κόψτε τη με κουπ-πατ σε κύκλους 8-10 εκ. Βάλτε τη γέμιση του κιμά και τυλίξτε τη με το φύλλο της ζύμης αφού βρέξετε τις άκρες με λίγο γάλα για να κολλήσει. Σχηματίστε μπαλάκια.
- Αραδιάστε τα σε αλευρωμένη επιφάνεια σκεπάστε τα και αφήστε τα να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Βάλτε τη γέμιση και τηγανίστε σε βαθύ τηγάνι με λάδι (ελαιόλαδο ή σπορέλαιο) μέχρι το μέσο του τηγανιού.
- Βάλτε 3-4 πιροσκί στο τηγάνι κάθε φορά γυρίζοντάς τα τακτικά μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Τα βγάζετε από τη φωτιά και τα τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί για να «τραβήξει» το λάδι.