Υλικά
- 500 γραμ. πένες
- 1 μέτριο μπρόκολο
- ¾ φλιτζ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ή τυρί cheddar
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 φλιτζ. γάλα
- ½ φλιτζ. βούτυρο
- ½ φλιτζ. αλεύρι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζετε αρχικά νερό με αλάτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και πλένετε καλά το μπρόκολο.
- Το κόβετε σε μπουκιές και το βράζετε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, το βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνετε στην άκρη.
- Μην πετάξετε το βρασμένο νερό. Φτιάχνετε μια σάλτσα μπεσαμέλ, ζεσταίνοντας το γάλα ελαφρώς με το φύλλο δάφνης σε ένα κατσαρολάκι. Μην το αφήσετε να βράσει.
- Λιώνετε το βούτυρο σε μια μέτρια κατσαρόλα. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε καλά με συρμάτινο αναδευτήρα, προσέχοντας να μη σβολιάσει.
- Μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά, προσέχοντας όμως να μην καεί το αλεύρι.
- Ρίχνετε όλο το ζεστό γάλα στο αλεύρι με το βούτυρο και ανακατεύετε προσεκτικά με το συρμάτινο αναδευτήρα.
- Βράζετε σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνέχεια και μαγειρεύετε για 3-4 λεπτά ακόμη.
- Αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε το τυρί και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Βάζετε μέσα και το μπρόκολο.
- Βράζετε τις πένες στο νερό που έχει μείνει από το μπρόκολο, προσθέτοντας αλάτι, για 11 λεπτά ώστε να γίνουν al dente, σουρώνετε και τις βάζετε μέσα σε ένα μπολ σερβιρίσματος.
- Περιχύνετε με τη σάλτσα που ετοιμάσατε, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.