Υλικά
- 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1 λίτρο γάλα
- 500 ml κρέμα γάλακτος
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες καλά
- 350 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 150 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
- 50 γρ. βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Αλείφετε μια φόρμα με κινητά τοιχώματα με λίγο βούτυρο.
- Ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το φρέσκο κρεμμύδι, αλατίζετε και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
- Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το σκόρδο, ανακατεύετε και βάζετε το μείγμα να βράσει.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε τις πατάτες. Αλατίζετε και πιπερώνετε το μείγμα. Ανακατεύετε απαλά.
- Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά 25΄-30΄ μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να αρχίσει να χυλώνει η σάλτσα.
- Στρώνετε τμηματικά το μείγμα με τις πατάτες και τη σάλτσα τους σε φόρμα με κινητά τοιχώματα πασπαλίζοντας ανάμεσα με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα και τη μοτσαρέλα.
- Ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένια και τραγανή κρούστα στο επάνω μέρος.